Kövess minket!

Marketing

4,1 százalékkal bővül jövőre a reklámpiac

2015-re már 5,6 százalékos növekedést prognosztizál a ZenithOptimedia. A Magyarországot is magában foglaló közép-európai régiónak viszont nem lesz könnyű, egyfelől a részleges eurozóna tagság, másfelől a szenvedő európai piacokkal fennálló szoros kereskedelmi kapcsolatok okán. A médiatípusok közül az internet biztosan nő, a televízió pedig biztosan tartja pozícióját még 2015-ben is.

A növekedés forrásai…

Az idei 3,3 százalékos növekedés után jövőre 4,1 százalékkal bővülhet a globális reklámköltés – derül ki a ZenithOptimedia friss prognózisából. Mindez azt jelenti, hogy 2013 végére 518 milliárd dollárt tehet ki a globális reklámpiac. A növekedés üteme 2015-re elérheti az 5,6 százalékot is.

Jelentősen nő a feltörekvő piacok szerepe: a reklámköltés-növekedéshez 61 százalékban járulnak hozzá a 2012-2015 közötti időszakban, így részesedésük a globális reklámköltésből 34 százalékról 37 százalékra emelkedik. A feltörekvő reklámpiacok átlagos bővülése jövőre 8% lesz, szemben az eurozóna krízisével sújtott fejlett piacokkal, amelyek átlagosan csak 2 százalékkal nőnek.

Ha média oldalról vizsgáljuk a bővülés forrásait, akkor elsősorban az internetes költések növekedését érdemes megemlíteni, ezen belül is a közösségi média és az online video lesznek a “legforróbb” témák. Az online reklámpiac 2013-ban 14,6 százalékkal bővülhet, míg a hagyományos médiába mindössze 1,7 százalékkal áramlik több pénz, mint idén.

 

..és akadályai

A növekedést persze számos akadály hátráltatja: míg a fejlett piacokat elsősorban az eurozóna válsága fogja vissza, addig a ZenithOptimedia arra hívja fel a figyelmet, hogy 2012 derekán a feltörekvő piacok is befékeztek, elsősorban a gyengülő export teljesítménynek köszönhetően, bár utóbbi piacokon a kormányzati élénkítő intézkedések legalább nem maradtak hatástalanok.

Jövőre az első nagyobb fenyegetést az amerikai költségvetési szakadék következményei jelenthetik, áll az elemzésben. Szintén visszavetheti a gazdaság s ezen belül a reklámpiac talpraállását, ha a Közel-Keleten tovább gyűrűznek a konfliktusok.

Ezzel együtt, a gazdasági előrejelzések növekedéssel számolnak az elkövetkező három évben; az IMF szerint a GDP 2012-ben 5,6 százalékkal, 2015-ben pedig 6,9 százalékkal nőhet. Ez azonban nem fejt ki jelentősebb pozitív hatást a reklámköltésekre egészen addig, míg széleskörűen vissza nem áll a bizalom a gazdaságban.

 

Nehézségek Európában

Európában az ún. PIIGS országok (Portugália, Görögország, Spanyolország, Írország és Olaszország) néznek szembe a legnagyobb nehézségekkel. Ezeken a piacokon ugyanis a helyi hirdetők is visszavágták büdzséiket, a nemzetközi márkatulajdonosok pedig az egészségesebb piacokra csoportosították át az erőforrásaikat. A ZenithOptimedia szerint idén 15,3 százalékos csökkenésre lehet számítani ebben a régióban, míg 2013-ban 4 százalékos további esés valószínűsíthető. A költések a médiaügynökség szerint 2014-ben stabilizálódhatnak a legkorábban, s csak az azt követő évben lehet szerény, 2,1 százalékos bővülésre számítani.

Nem lesz egyszerű a közép-európai régió dolga sem (ide sorolják Csehország és Lengyelország mellett Magyarországot is), ezek a piacok ugyanis inkább a francia, a német vagy a brit piacok mintázatait követik, s kevésbé hasonlítanak a nagy növekedési potenciállal bíró kelet-európai országokhoz, mint amilyen Oroszország vagy Ukrajna. Ennek egyfelől a piacok egy részének eurozóna tagsága az oka, másfelől a nyugat-európai piaccal kialakult szoros kereskedelmi kapcsolatok. A hirdetők ezeken a piacokon kivárnak az eurozóna sorsát és más, egyelőre ködös gazdasági folyamatokat illetően. Éppen ezért régiónkban idén 0,2 százalékos negatív stagnálás várható, melyet jövőre nagyon enyhe, összesen 0,8 százalékos növekedés követhet. 2014 és 2015 is csak enyhe, 2,1 százalékos, illetve 2,3 százalékos emelkedést hozhat.

 

Közép távú kilátások

Közép távú növekedési potenciálját tekintve a ZenithOptimedia négy kategóriába sorolja az egyes piacokat:

  • nem lesz növekedés – PIIGS országok: ezek esetében 2015 előtt nem várható valódi növekedés, ám ez sem lesz képes a 2013-as gyengélkedés ellensúlyozására, így 2015-ig összességében 0,5 százalékos visszaesés várható
  • alacsony növekedés – Japán, Észak- és Közép-Európa, Közel-Kelet: 1,6 és 2,5% közötti átlagos növekedési ütem
  • közepes növekedés – Észak-Amerika, Ázsia fejlettebb piacai: 4,2 és 4,6 százalék közötti növekedés
  • erőteljes növekedés – Latin-Amerika, feltörekvő Ázsia, Kelet-Európa és Közép-Ázsia: 9,6 és 11 százalék közötti növekedési ütem 2012 és 2015 között.

 

Húz az internet, stabil a tévé

Ami az egyes médiatípusokat illeti: az internetes reklámköltés 2012-ben 15,2 százalékkal bővülhet, melyet a vizsgált időszak további éveiben 14-15 százalékos éves bővülés követ. Ezen belül is a display 20 százalékos növekedése lesz a legnagyobb, köszönhetően a közösségi média és az online videó felfutásának. Ennek nyomán az online szegmens részesedése a 2012-es 18 százalék után 2015-ben 23,4 százalékot tesz ki.

Mindezzel a növekedés több mint felét, 59 százalékot az online terület adja, a második legnagyobb, 39 százalékos szeletet viszont a televízió, amely az 1980-as 31 százalékról lassan de biztosan 40,2 százalékra tornázta fel 2012-re a reklámpiaci részesedését. Ebben nem lesz változás az elkövetkező években sem: 2015-ben a tévé még mindig 40 százalékot hasít ki a globális reklámköltésből.

 

A teljes elemzés, táblázatokkal együtt elérhető ezen a linken.

Marketing

Közösen lép fel a problémás webshopok ellen az NMHH és a Nébih

Akár egy évre is “lakat kerülhet” a problémás webshopokra.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra; a csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így az összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának csütörtöki közleménye szerint

az élelmiszerlánc-biztonság területén is egyre nagyobb kockázatot jelent az online értékesítés.

A Nébih munkatársai munkájuk során többek között nem engedélyezett állatgyógyászati, illetve engedélyköteles termékek, szolgáltatások kínálását, de vényköteles készítmények vény nélkül forgalmazását is tapasztalták már. A szakembereknek rendszeresen kell eljárniuk emberi egészséget veszélyeztető, illetve a termék lényeges tulajdonságára vonatkozóan félrevezető tájékoztatással kísért élelmiszereket – köztük étrend-kiegészítőket – árusító weboldalakkal szemben is.

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett “Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa”, azaz a KEHTA. A Nébih határozatainak a KEHTA rendszerben való rögzítésével ugyanis

elérhetővé válik az a lehetőség, hogy a jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné tegye a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak “elsötétítése”.

Tovább olvasom

Marketing

Ennyiért adja el katalógusát a Red Hot Chili Peppers

Az 1982-ben alakult együttes eladott számai között szerepel mások mellett az Under the Bridge, a Give It Away, a Dani California és a Knock Me Down című dal.

Közzétéve:

Flickr

A Red Hot Chili Peppers 140 millió dollárért (42 milliárd forintért) adja el dalai katalógusát a Hipgnosis Songsnak – értesült a Variety.com hollywoodi hírportál.

A banda dobosa, Chad Smith a közelmúltban azt is elárulta, hogy éppen egy új albumon dolgoznak.

A Red Hot Chili Peppers számainak zömét 1989 óta az együttes tagjai, Anthony Kiedis, a basszusgitáros Flea, a dobos Chad Smith és a gitáros John Frusciante írta. Az ágazati források szerint az együttes katalógusa a kiadójuknak 5-6 millió dollár (1,5-1,8 milliárd forint) nettó részesedést termel.

A Hipgnosis Songs Fund nevű cég 2018-ban kifejezetten arra alapult, hogy katalógusok jogait vásárolja fel. A zeneipar történetében példátlan katalógusfelvásárlási hullámot indított. Az év elején mindössze két hét alatt megszerezte Neil Young katalógusának felét, valamint a Fleetwood Macből ismert Lindsey Buckingham, a producer Jimmy Iovine és Shakira katalógusát. Korábban már hozzá került a Timbaland, Chrissie Hynde, a Wu-Tang Clan RZA-ja, a Blondie, Barry Manilow, Jeff Bhasker és még sokan mások.

Borítókép: a Red Hot Chili Peppers koncertje

Tovább olvasom

Marketing

Kampány indult a belföldi turizmus népszerűsítésére

Magyarország újraindult! címmel kampányt indított a belföldi turizmus népszerűsítésére a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek üzenete, hogy a szabályok betartásával és egymásra figyelve ismét útnak indulhatunk.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A május végéig tartó kampány országszerte arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes utazni és újra felfedezni a kulturális, természeti, gasztronómiai és aktív turisztikai lehetőségeket – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Ahhoz, hogy az üzenet minél szélesebb körben eljusson a belföldi utazást tervezőkhöz, citylight- és óriásplakátok jelennek meg országszerte összesen 800 helyszínen. Emellett országos napi-, heti- és havilapokban, print és online felületeken is találkozhat velük a nagyközönség.

Továbbra is a biztonság az első, vigyázzunk egymásra! – hívja fel a figyelmet közleményében az MTÜ.

Borítókép: Kerékpárral túrázó turisták sora halad a váci Duna-part kijelölt bicikliútján, egy tavaszi hétvége délelőttjén

Tovább olvasom