Kövess minket!

Marketing

2020 legkreatívabb webshopjai a BigCommerce szerint

A BigCommerce összegyűjtötte az év eddigi legérdekesebb e-kereskedelmi megoldásait, melyek bár a fogyasztó számára láthatatlanok maradnak, valójában nagyban megkönnyítik a mindennapi üzletmenetet.

A BigCommerce az egyik legnagyobb e-kereskedelmi platform, mely a Shopify-hoz hasonlóan lehetővé teszi a felhasználók számára egyedi webáruházak létrehozását. Több olyan beépített funkcióval is rendelkezik, melyek a kezdőtől a profi szintig segítenek eligazodni a vásárlók adatainak elemzésében, a marketingben vagy akár a webáruházak informatikai hátterének útvesztőiben.

A hírekben általában a látványos vagy egyenesen hivalkodó újdonságok foglalják el a legjobb helyeket, míg a valódi tartalommal bíró, kevésbé észrevehető innovációkról vagy hasznos technológiai megoldásokról keveset hallani. Miért is érdekelné a Forbes, a Fast Company vagy a New York Times riportereit egy olyan eszköz vagy fejlesztés, aminek nincs kézzelfogható és azonnali hatása a webshop megjelenésére?

Szakmai szempontból azonban egyértelműen azok a háttérfolyamatok a lényegesek, melyek egyszerűbbé, hatékonyabbá, gyorsabbá teszik az üzletet. Ebbe a kategóriába tartoznak az adatkezelési és szervezési, az automatizálási és a SEO-zással kapcsolatos feladatok is, melyek mind óriási terhet vesznek le a menedzserek válláról.

Manapság az üzleti agilitás a legnagyobb versenyképességi tényező, ami csak létezik, hiszen körülöttünk minden egyre gyorsabb, pontosabb, automatizáltabb lesz. Az olyan vállalatok tehát, amelyek modulárisak, nyílt rendszerűek, az API-kra és SDK-ra (software developement kit azaz fejlesztői környezet) helyezik a hangsúlyt, óriási előnyre tesznek szert még csillogó, másokat letaroló erős dizájn nélkül is.

1. Wreaths Across America – Koszorúadományozás Amerika szerte

A Wreaths Across America önmagában is különleges vállalkozás. Az alapítványon keresztül az amerikaiak koszorúkat küldhetnek a Vietnámban elesett katonák sírjaira. A kihívást ebben az okozza, hogy a többezer különböző, a legközelebbi temetőhöz igazított landing pageről érkező ügyfeleket hogyan kövesse, majd csatornázza a főoldalra. A koszorúk egyedivé tétele, a széles választék és a személyes adatok bekérése is mind kihívást okozott, illetve az is, hogy a kosárban lévő termékekről el kellett dönteni, egy helyre kell kiszállítani őket vagy más-más temetőkbe – és mindezt hogyan lehet megoldani?

A megoldáshoz szükség volt egy jól alkalmazható API-ra, a termékek flexibilis beállítási lehetőségeire és az egyoldalas rendeléssel egybekötött multi-checkout rendszerre. Utóbbinak köszönhetően a vásárlás ugyanolyan egyszerű maradt, mintha a vevő a lakcímére rendelne egy kosárnyi terméket, mégis megoldhatóvá vált hogy a termékeket egyesével külön-külön más desztinációra szállítsa ki a szolgáltató.

2. Brick House Security – A védelem boltja

A Brick House Security olyan biztonsági eszközöket gyárt, melyeket vásárlóként nagyon nehéz elkülöníteni egymástól, hiszen az egyik legfontosabb e-kereskedelmi marketingelem, a képgaléria, amivel egy terméket vonzóvá lehet tenni, a GPS követők vagy riasztórendszerek esetében nem sokat ér. A probléma ugyan nem egyedi, sokan megküzdöttek már ezzel a gonddal a múltban, a Brick House Security megoldása azonban kibővítette az általános megoldási ötleteket: minden termék alá egyedi GYIK oldalt hozott létre, ahol a vevők a specifikációkon túl gyorsan kaphatnak gyakorlatias szemléletű információkat a termékekről. Mivel a Brick House számára a komplex termékek miatt kiemelten fontos a SEO, a botoknak szóló információ beépítését is jól meg kellett tervezniük, hogy az oldalon megjelenő tartalmakkal ne ütközzenek.

3. John Paul Mitchell Systems – Kozmetikai Termékek

A B2C kereskedők élete nem könnyű, hiszen versenytársaik napról napra küzdenek a fogyasztók figyelméért, idejéért és pénzéért. A márka olyan jutalékrendszert talált ki és hozott létre, mely azt teszi lehetővé, hogy a fodrászszalonok és egyéb viszonteladók az eredeti oldalról közvetlenül vásároljanak, elkerülve ezzel az árazásbeli különbségeket és szabálytalanságokat. A fodrászati termékeket forgalmazó márka minden egyes eladás után jutalékot fizet annak a viszonteladónak, akinek a linkjén keresztül érkezik a megrendelés.

Ezzel a módszerrel a webshop 2 millió dollár értékű terméket adott el 2 év alatt közvetlenül a saját weboldalán.

4. HVAC Parts Shop – Légkondicionáló és ventilátor alkatrészek

A HVAC (fűtő-, levegőztető-, légkondicionáló) rendszerekhez tartozó alkatrészeket áruló boltnak hasonló nehézségekkel kell megküzdenie, mint a Brick House-nak. Az üzlet legfőbb célja ezért az volt, hogy a vásárlók minél könnyebben, akár egy kép alapján is képesek legyenek azonosítani saját rendszerüket és válogathassanak a megfelelő alkatrészek közül. A nagy sok hiányzó információ és a termékek bonyolultsága miatt a webshop sokáig az ügyfélszolgálatra támaszkodott, de a növekvő ügyfélkör miatt sokszor 5-10 percig is várakozniuk kell a kérdezőknek, míg valaki foglalkozni tud az esetükkel telefonon vagy chaten.

A kulcsmegoldás a HVAC Parts Shop esetében a kereső hozta meg, melyet úgy alakítottak ki, hogy a vevő által bevitt verziószám alapján a rendszer azonnal kiadja a meghatározott részeket. A közvetlen kereső mellett a vevők egy listából is kiválaszthatják a birtokukban lévő rendszer márkáját, majd továbbkattinthatnak az alkategóriákon belül. Végül a modellszám három karakterét kel megadni a végső kereséshez. Ahhoz, hogy biztosan megtalálják az eszközök modellszámát, a HVAC Parts Shop rövid videós bemutatókat hozott létre, melyek segítenek az ügyfeleknek.

5. Gator Kennels – Egyedi kennelek

A Gator Kennels állatorvosok, állatmenhelyek, állatkertek számára értékesít különféle kenneleket, melyeket a megrendelő igényei szerint személyre szabott formában is meg lehet vásárolni. A vállalat azon a ponton ütközött problémába, amikor a termékek megfelelő bemutatását próbálták minél jobban megtervezni.

A megoldást erre a problémára az jelentette, hogy a kennelek „standard” fejlesztéseit vizuális módon, képekkel szemléltetve mutatják be az ügyfelek számára. Ezek között a termékek között szerepelnek a korábbi projektek során megalkotott termékek is, melyek összekötik a terméket a mögötte álló „történettel”, megvalósítási folyamattal, ami még egyszerűbbé teszi a választást.

Marketing

Elhunyt Tonk Emil, a hazai marketingszakma legendás alakja

A szakembert a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szomorú hírről számolt be a Magyar Marketing Szövetség.

“Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség alapító, örökös tagja, amelynek minőségi működéséhez 29 éven keresztül ügyvezető alelnökként is hozzájárult, február 23-án elhunyt.

Magyarország egyik első marketingvezetőjeként üzletemberek sokaságát vezette sikerhez – tréningjeivel, workshopjaival, előadásaival új utakat nyitott meg az üzleti kommunikáció gyakorlati elsajátításában, a tárgyalási, kommunikációs, értékesítési és marketingmódszereinek, prezentációs technikáinak tanításában. Szakértő munkáját Mentor Oscar-díjjal is jutalmazták, valamint 2010-ben a világ legjobb előadói közé is beválasztották. Többéves személyes tapasztalatára, üzleti szemléletmódjára építve az üzletemberek, vezetők és munkatársaik képzésével foglalkozó Üzleti Akadémia vezetője volt, és rendszeresen tartott előadásokat, tréningeket, szemináriumokat konferenciákon, szakmai rendezvényeken, és felsőfokú intézményekben is.

Tonk Emil búcsúztatására szűk családi körben kerül sor, a szakma számára nyílt megemlékezésről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Tonk Emilt a Magyar Marketing Szövetség saját halottjának tekinti” – tudatta közleményében a Magyar Marketing Szövetség.

Tovább olvasom

Marketing

Mamusits Péter: A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti

A Lounge Communications ügyvezetőjét a marketingszakma és azon belül cége helyzetéről kérdeztük.

Közzétéve:

A Lounge Group idén első ízben szerepelt, és rögtön a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán – olvasható a Lounge Group sajtóközleményében. Az eredmény kapcsán a Médiapiac Mamusits Pétert, a Lounge Communications ügyvezetőjét kérdezte arról, hogy az elmúlt év milyen nehézségeket tartogatott a szakma és a Lounge számára, valamint arról is érdeklődtünk, miként látja az ügyvezető a Lounge helyzetét. Interjú.

Milyen kihívások elé állította a Lounge Communicationt a koronavírus-járvány?

Láthatóan nincs olyan üzleti, gazdasági terület, amelynek ne kellett volna komoly nehézségek árán követnie a „világrend” változásait. Cégvezetőként én is megtapasztaltam ezt a nyomást, és rengeteg olyan döntéssel néztünk szembe az elmúlt időszakban, amelyre nem volt referenciatudásunk. Emellett azonban partnereink szakterületükből eredő egyedi változásait egyesével kellett lekövetnünk. Számunkra ez volt az igazi kihívás. Mintha egy étteremben mindenki egyszerre szeretné a nagymamája szerinti egyedi köretet megrendelni. De ez a szolgáltatóipar és én nagyon büszke vagyok a kollégáimra és arra ahogyan megoldották a felmerülő helyzeteket.

A járvány nyomában járó gazdasági problémák miatt azt lehetett hallani a szakmában, hogy a cégek leginkább a PR- és marketingkiadásokon spóroltak. Hogyan látja ezt a tendenciát? Veszítettek-e ügyfeleket?

Nos, valóban az a tapasztalat, mint például a 2008-as gazdasági válság idején, hogy első megoldásként, főként a nagyobb vállalatok ezeket a költségcsökkentő, szinte automatikus döntéseket hozzák meg. De a mostani pandémia újszerű helyzet volt a modern világ számára és azt tapasztaltuk, hogy az általános és sokszor elkapkodott döntések helyett mindenki igyekezett megfontolt intézkedéseket hozni. Ha sok időt nem is, de lehetőséget kaptunk arra, hogy tanácsokkal, javaslatokkal, egyes esetekben pedig konkrét új stratégiával lássuk el ügyfeleinket. Sok partnerünknél fordult át az addig megszokott munkafolyamat egy egészen más feladatkörré és a kialakult partneri viszonynak köszönhetően szinte mindenhol találtunk megoldást, hogy folytatódhasson a közös munka.

Milyen innovatív megoldásokkal, szakmai újításokkal álltak elő ebben a rendkívüli és nehéz helyzetben? Melyikre a legbüszkébb?

A kommunikációs szakmai eszközrendszereknek folyamatosan kell fejlődniük. Ezt nem tarthatja fel egy világméretű katasztrófára, de a változtatások és a fejlesztések felgyorsítása elengedhetetlen volt. Jó pár évvel ezelőtt még több ügyfelünk számára tartottunk klasszikus médiatréningeket, sajtótájékoztatói felkészüléseket vagy akár céges eseményhez beszédfelkészítő kurzusokat. A legutóbbi években azonban a globális média átalakulási folyamataihoz és az online interaktív jelenléthez való alkalmazkodáshoz kellett leginkább támpontokat nyújtanunk. Ez a folyamat nálunk évek óta tart, de most a világ azonnal átkapcsolt.

A legizgalmasabb feladatot a közösségek összetartása jelenti ebben az időben. Gondoljunk csak bele, hogy az online felületeken, amelyek technológiailag már mindenre képesek, miként tud egy – a pandémia miatt már hosszú hónapok óta home officeban dolgozó – csapat jókedvűen és persze eredményesen egy szakmai ötletelést megtartani. Többek között ehhez is már évekkel ezelőtt kidolgoztuk a megfelelő módszertant, amire most még nagyobb szükség lett.

Összességében azonban arra vagyok a legbüszkébb, hogy miután ügyfeleink megosztották velünk céljaikat minden esetben modern és végrehajtható megoldásokat tudtunk letenni az asztalukra. Így volt ez a pandémia alatt, előtt, és bizton állíthatom, hogy ezt követően is.

„2020 nálunk a szervezeti átalakításról és a szakmai kompetenciák fejlesztéséről szólt” – írta abban a közleményében, amely annak kapcsán jelent meg, hogy a Lounge a 3. helyen debütált az év legeredményesebb ügynökségeinek fenntartott Kreatív PR Toplistán. Milyen szervezeti átalakításokra volt szükség?

Mindig büszke voltam arra, hogy az ügyfeleinkkel való kapcsolatot kölcsönös tisztelet, türelem és egyfajta szakmai partnerség jellemezte. Ehhez társult az a számomra talán még fontosabb cél, hogy a csapaton belül is hasonló baráti, őszinte kapcsolat legyen. Ki akar rossz környezetben dolgozni? És a környezetet mi magunk határozzuk meg, nem pedig a bútorok.

Egy ügynökség növekedését sokszor a hangsúlyok, esetlegesen a korábban meghozott elképzelések szép lassú elhagyása követi. Erre nem kerülhet sor nálunk. Ezért a létszámnövekedést párhuzamosan követte egy mentorprogram és egy senior tanácsadói belső klub létrehozása is. Úgy gondolom, hogy az egyedi, ugyanakkor az eredeti elképzelések megtartását lehetővé tevő belső szervezeti kialakítás nagyon jól működik.

Mit jelent a cég és személyesen az ön számára a Kreatív PR Toplistán elért 3. hely?

Magánemberként és az ügynökség egyik vezetőjeként is igyekszem mindig pozitívan gondolkozni, ami 2020-ban persze nem volt könnyű. De pont ezekben az időkben kell felállni a futópadra és nagyobb fordulatszámmal kihívás elé állítanunk magunkat. Tavaly úgy döntöttünk, hogy több szakmai versenyen indulunk és mérettetjük meg magunkat. Büszkék vagyunk, hogy ilyen illusztris társaságban kerülhettünk a legjobbak közé. De természetesen ehhez kellettek és kellenek azok a fantasztikus ügyfelek, akiknek ezúton is köszönjük a bizalmat és szakmai együttműködést. Remélem, hogy az elkövetkezendő években folytatni tudjuk ezt a munkát.

10 éves a Lounge Communication, hogyan látja a cég helyzetét, és merre tovább?

A Lounge Group második legidősebb tagjaként rengeteg tapasztalatra tettünk szert ez alatt a 10 év alatt. A cégcsoport teljes szakmai kompetenciáját kihasználva rengeteg lehetőség kínálkozik számunkra az integrált kommunikációs kampányok terén. Szeretnénk minél több ilyen jellegű projekttel kiszolgálni ügyfeleinket, hiszen úgy vélem, hogy kiemelkedően sok ismerettel bírunk ezen a területen.

Az elmúlt évtized legfontosabb tapasztalata az volt számomra, hogy becsüljünk meg minden lehetőséget és tartsunk ki céljainkért. A következő 10 évben tehát ugyanígy becsülni fogjuk ügyfeleinket, becsülni fogjuk egymást és megtartjuk céljainkat. Másként nem is lehet.

Bácskai Balázs

Borítóképünkön Mamusits Péter, a Lounge Communications ügyvezetője

Tovább olvasom

Marketing

Több szponzorüzenet jelent meg a tévéműsorokban

A legaktívabb cégek 2020-ban is az építőipari vállalkozások voltak.

Közzétéve:

Pixabay

Az előző időszakhoz képest 2020 második felében 7,4 százalékkal több támogatói szpot jelent meg az országos kereskedelmi televíziók műsoraiban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának (NMHH) e heti ülésén elfogadott új tanulmány szerint.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint a televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb tanulmány megállapította: a vizsgált csatornák műsoraiban 2020 második félévében 86 559 szponzorüzenet jelent meg, a szponzorcégek száma pedig 1915 volt.

2020-ban is építőipari cégek voltak a tévéműsorok legaktívabb szponzorai

– írták.

A legnagyobb elérésű televíziók összesen 82 032 szpotot tettek közzé, a legtöbbet, 47 036-at a TV2, az RTL Klub 26 682-t, a Duna TV 8314-et.

A tanulmány szerint a koronavírus-járvány második hulláma felkészültebben érte a vállalkozásokat, ugyanis 2019 azonos időszakában 76 343 szponzorüzenettel jelentkeztek a minta állandó szereplői.

A legtöbbször – 3003 esetben – az Austrotherm Kft. jelent meg szponzorként, ezt követte a Baumit Kft. 2106 és a Velux Magyarország Kft. 2011 üzenettel, ez ismét az építőipari cégek reklámdominanciáját mutatja, ugyanúgy, mint 2019 azonos időszakában. A legtöbb ilyen támogatói megjelenést a TV2 időjárás-jelentésében szerkesztették adásba (18 934), amit az RTL Klub Reggeli című adása (3871) és saját időjárás-jelentése (3247) követett.

Hozzátették: a reklám és a támogatás egyaránt kereskedelmi közlemény. Az előbbiben a reklámozó direkt módon fogyasztásra, igénybevételre ajánlhatja a termékét, szolgáltatását, ez utóbbiban viszont a reklám legfőbb, fogyasztásra ösztönző üzenete nem jelenhet meg, de a támogató cég a védjegyét, arculatát, tevékenységét népszerűsítheti.

A minta állandó szereplői a legnagyobb elérésű országos kereskedelmi televíziók – az RTL Klub és a TV2, valamint a közszolgálati Duna TV – voltak, mellettük egy-egy hónapig helyet kapott a mintában az M1, az M4-Sport, az M5 országos vételkörzetű közszolgálati, illetve a Pesti TV, a Sláger TV és a TV4 kereskedelmi televízió is – írták.

A teljes tanulmány megtalálható az NMHH honlapján.

A magyarok közel háromnegyede internetezik

A közlemény szerint a Médiatanács elfogadott egy kutatást 2020 negyedik negyedévének internetes közönségmérési adatairól is, amelynek eredményei szerint a 15 év feletti magyar lakosok 72,35 százaléka internetezik. A kutatás rámutatott a generációk közötti számottevő internethasználati különbségekre is.

A 15-24 év közötti Z-generáció, valamint a 25-40 év közötti Y-generáció 93,12 és 96,81 százalékban használja az internetet, míg “az 57-75 éves babyboomereknek csak 52,81 százaléka”

– írták, hozzátéve, hogy a tanulmány hamarosan olvasható lesz az NMHH honlapján.

Figyelmeztették a Debrecen TV-t

A grémium e heti ülésén döntött arról, hogy a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárás nyertese a Médiahíd Kft.

A testület elfogadta és pénteken közzéteszi honlapján a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz helyi vételkörzetű frekvenciákra szóló közösségi jellegű használatra irányuló pályázati felhívások tervezetét.

Hozzájárult a tanács, hogy a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft. két hónap halasztással, legkésőbb május 6-án kezdje meg médiaszolgáltatását a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi frekvencián.

A tanács figyelmeztette a Debrecen TV szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, miután november elején az ÉPI-TECH magazin egyik adásában jogszabályellenesen a műsort támogató, építőanyagokat forgalmazó cég termékeinek beszerzésére ösztönözte a nézőket – írták.

Tovább olvasom