Kövess minket!

Marketing

2017 legnagyobb reklámbukásai

Idén sem maradtunk megbotránkoztató, morbid és visszás képsorok nélkül.

A kreatívipar és a reklámszakma egyik legszínvonalasabb újságja az Adweek összegyűjtötte az év legnagyobb kudarcait.

„Mindig csodálkozom amikor megnézek egy különösen rossz reklámot, hogy hogyan mehetett ez át egy kreatívcsapaton, illetve a márka szakértőin…”

kezdődik a szaklap cikke, amely összegyűjtötte 2017 legbizarrabb, legelszomorítóbb, leghomályosabb munkáit.

Pepsi

A már szinte klasszikussá vált Pepsi reklámmal kezdi a sort a lap, amelyben Kendall Jenner otthagyja a modell munkáját azért, hogy csatlakozzon egy nehezen meghatározható tüntetéshez. A „történet” szerint a feszültség fokozódik az utcára vonult polgárok és a rendőrök között, egészen addig, amíg a modell elő nem húz egy Pepsit, amellyel varázsütésre mindent megold. A vállalat kritikák miatt gyorsan visszahívta a reklámot és elnézést kért. Sajnos az eredeti videó nem található meg a YouTube-on, de egy zeneileg átszerkesztett verzió még így is fent van.

 

 

Dove

Egészen elképesztő hirdetést tett közzé a társaság októberben a Facebookra: a videón egy fekete hölgy látható, aki a bőrszínéhez hasonló pólót visel. Ahogyan ezt a ruhadarabot leveszi, a felsője és a bőrszíne is fehérré változik. Az emberek azonnal elkezdték a reklámot kritizálni, a viktoriánus korabeli rasszista szappanreklámhoz hasonlították. A Dove közleményben kért bocsánatot és hozzátette, hogy jövőben jobban oda fognak figyelni.

 

Facebook

Érdekes, amikor napjaink egyik legnagyobb hirdetőfelülete követ el hirdetési bakit. Mark Zuckerberg a cég alapítója és Rachel Franklin a társaság virtuális-valóság osztályának vezetője a VR-eszközök segítségével „meglátogatták” a katasztrófa sújtotta Puerto Ricót. Zuckerbergék természetesen egy kaliforniai szobában ültek ebben az időben, arról beszélve, hogy milyen csodálatos a VR-ban nyújtott lehetőség, „hiszen úgy érezheted, hogy tényleg ott vagy a helyszínen”, majd adtak egymásnak egy virtuális pacsit.

 

Uber

2017 nem volt az fuvarmegosztó szolgáltatás éve. Jelen esetben nem reklám, hanem pusztán „mínuszos marketingértékkel” bíró márka eseményekről ír a lap.

Az egész Februárban kezdődött: a cég nem állt ki a hozzá hasonló társaságok (Lyft, Airbnb) mellett, amikor Donald Trump muszlimok elleni intézkedései ellen tüntettek. Az ezt követő hónapban Susan Fowler a cég volt mérnöke a munkahelyén ért szexuális zaklatásról számolt be, amely miatt az Uber belső eljárást indított. Ugyanebben a hónapban egy videó látott napvilágot, amelyben Travis Kalanick, volt ügyvezető leszid egy Uber-sofőrt. Ezt követően márciusban Jeff Jones, a fuvarmegosztó alkalmazás elnöke lemondott posztjáról, mert nem egyeztek a cég és az ő vezetési elvei. Rövid idővel később egy újabb hírek kerültek fel az internetre, amelyek szerint Kalanick a cég vezetőivel egy escort-karaoke bárban mulatta az időt 2014-ben. Júniusban az addigi ügyvezető visszalépett a pozíciójából.

McDonald’s

A cikk a gyorsétteremhálózat 90 másodperces „Dad” névre hallgató reklámával zárul. A történet szerint egy fiú arról kérdezi az édesanyját, hogy milyen volt az édesapja, aki már nincsen közöttük. A fiú abban reménykedik, hogy az anyja valami olyat tud mondani neki, amely ő rá is illik. Sajnos nem tud ilyet felhozni, egészen addig, amíg el nem érkeznek egy McDonald’s-ba: láss csodát a kisfiúnak ugyanaz a kedvenc étele, mint amely az apjáé is volt. A kritikák után a cég visszahívta a reklámot.

 

Marketing

A Positive Adamsky lett a Főtaxi és a Budapesti Taxi social media ügynöksége

Meghívásos tenderen választotta ki a Főtaxi és a Budapest Taxi a Positive Adamsky digital&social tagügynökségét a társaság social csatornáinak kezelésére.

Közzétéve:

A Stelius Befektető Zrt. mindkét taxis tagvállalata, a Főtaxi és a Budapest Taxi is a Positive Adamsky social tagügynökségének ügyfele lett a fiatalok felé nyitó kommunikációs stratégia részeként. A Budapest Airport, a Budapest Park és a MONYO Land hivatalos taxitársasága az új célcsoportok elérése mellett a sofőrök márka iránti lojalitását szeretné növelni.

“Cégünk 1913-as alapításával a legrégebbi budapesti taxitársaság; 108 éve szolgáljuk az utasok kényelmét, ebbe az élménybe a fiatalokat is szeretnénk bevonni. A fiatalokkal rezonáló hangnem és stílus kialakítása a social mediában alapfeltétel, ennek megvalósítására a Positive Adamsky kreativitásában láttuk a megoldást” mondta el Reich Ádám, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Marketing

Két magyar borlapot is díjazott a Wine Spectator

Két budapesti étterem, a Felix Kitchen & Bar, valamint a Winescape Budapest Borbár is szerepel az amerikai bormagazinnak a világ legizgalmasabb borlapjait felsoroló idei listáján.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva – közölte a két budapesti étterem az MTI-hez szerdán eljuttatott közös sajtóközleményükben.

Mint hangsúlyozták,

a Wine Spectator listájára most először került fel két magyar étterem is.

A Felix Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést. Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás – aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust – külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze a csaknem 500 tételes borlapot, különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra – áll a közleményben.

Tájékoztatásuk szerint a Felix borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók: Champagne, Burgundia, Piemont, ahol a legnagyobb nevek mellett az általuk felfedezett termelők is hangsúlyt kapnak, de az újvilági borok, például az Egyesült Államok vagy Ausztrália ikonikus borászatai is feltűnnek a kínálatban.

A másik díjazott étterem a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. A Winescape a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját.

A bormagazin szakértői csapata elsősorban a magyar borokra fókuszál, de emellett egy izgalmas, olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott: a teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.

Bányai Gábor Botond tulajdonos, a Borigo főszerkesztője munkáját Bálint László (nemzetközi borakadémikus, WSET oktató, portfolió tanácsadó) és Vörös Attila (WSET oktató, head sommelier) segíti.

Tovább olvasom

Marketing

Red Dot díjat kapott a 360 Design Budapest kiállítása

Brands & Communication Design kategóriában nyerte el a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) által megvalósított 360 Design Budapest kiállítás, amelyet több más elismeréssel is jutalmaztak.

Közzétéve:

Borítókép: Érdeklődők a 360 Design Budapest elnevezésű programsorozat kiállításán 2020. október 8-án, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az MDDÜ szerdai közlése szerint a 2021-es Red Dot 24 tagú nemzetközi zsűrijét lenyűgözte a Brands & Communication Design kategóriában benyújtott pályázatok magas minősége, köztük a kiemelkedő 360 Design Budapest kiállítás.

A bírálóbizottság olyan nemzetközi, többek között német, finn, holland, osztrák, svájci, szingapúri, dél-koreai és amerikai dizájnipari szakemberekből áll, akiknek számottevő része ismert egyetemi professzor, neves tervező, digitálismarketing-szakértő vagy vállalkozó.

A tájékoztató emlékeztet arra, hogy a 2020-as kiállítás immár az ötödik nemzetközi elismerést kapta:

a Red Dot díj mellett az A’ Design Award & Competition nemzetközi dizájnverseny két kategóriájában is – Event & Happening Design és Interior Space & Exhibition Design – bronz díjat vihetett haza. A 11. Global Eventex Awards versenyen Virtual Expo kategóriában pedig arany, míg Art Event kategóriában bronz helyezést ért el.

Mint írják, idén október 4. és 10. között a Bálnában valósul meg a második 360 Design Budapest kiállítás, amely új koncepcióval, új tervezőkkel még egyedülállóbb módon mutatja be a dizájn sokszínű világát. A rendezvény célja továbbra is a formabontó, innovatív, fenntartható irányok bemutatása a dizájntudatos közönség számára.

Tovább olvasom