Kövess minket!

Marketing

2017 legnagyobb reklámbukásai

Idén sem maradtunk megbotránkoztató, morbid és visszás képsorok nélkül.

A kreatívipar és a reklámszakma egyik legszínvonalasabb újságja az Adweek összegyűjtötte az év legnagyobb kudarcait.

„Mindig csodálkozom amikor megnézek egy különösen rossz reklámot, hogy hogyan mehetett ez át egy kreatívcsapaton, illetve a márka szakértőin…”

kezdődik a szaklap cikke, amely összegyűjtötte 2017 legbizarrabb, legelszomorítóbb, leghomályosabb munkáit.

Pepsi

A már szinte klasszikussá vált Pepsi reklámmal kezdi a sort a lap, amelyben Kendall Jenner otthagyja a modell munkáját azért, hogy csatlakozzon egy nehezen meghatározható tüntetéshez. A „történet” szerint a feszültség fokozódik az utcára vonult polgárok és a rendőrök között, egészen addig, amíg a modell elő nem húz egy Pepsit, amellyel varázsütésre mindent megold. A vállalat kritikák miatt gyorsan visszahívta a reklámot és elnézést kért. Sajnos az eredeti videó nem található meg a YouTube-on, de egy zeneileg átszerkesztett verzió még így is fent van.

 

 

Dove

Egészen elképesztő hirdetést tett közzé a társaság októberben a Facebookra: a videón egy fekete hölgy látható, aki a bőrszínéhez hasonló pólót visel. Ahogyan ezt a ruhadarabot leveszi, a felsője és a bőrszíne is fehérré változik. Az emberek azonnal elkezdték a reklámot kritizálni, a viktoriánus korabeli rasszista szappanreklámhoz hasonlították. A Dove közleményben kért bocsánatot és hozzátette, hogy jövőben jobban oda fognak figyelni.

 

Facebook

Érdekes, amikor napjaink egyik legnagyobb hirdetőfelülete követ el hirdetési bakit. Mark Zuckerberg a cég alapítója és Rachel Franklin a társaság virtuális-valóság osztályának vezetője a VR-eszközök segítségével „meglátogatták” a katasztrófa sújtotta Puerto Ricót. Zuckerbergék természetesen egy kaliforniai szobában ültek ebben az időben, arról beszélve, hogy milyen csodálatos a VR-ban nyújtott lehetőség, „hiszen úgy érezheted, hogy tényleg ott vagy a helyszínen”, majd adtak egymásnak egy virtuális pacsit.

 

Uber

2017 nem volt az fuvarmegosztó szolgáltatás éve. Jelen esetben nem reklám, hanem pusztán „mínuszos marketingértékkel” bíró márka eseményekről ír a lap.

Az egész Februárban kezdődött: a cég nem állt ki a hozzá hasonló társaságok (Lyft, Airbnb) mellett, amikor Donald Trump muszlimok elleni intézkedései ellen tüntettek. Az ezt követő hónapban Susan Fowler a cég volt mérnöke a munkahelyén ért szexuális zaklatásról számolt be, amely miatt az Uber belső eljárást indított. Ugyanebben a hónapban egy videó látott napvilágot, amelyben Travis Kalanick, volt ügyvezető leszid egy Uber-sofőrt. Ezt követően márciusban Jeff Jones, a fuvarmegosztó alkalmazás elnöke lemondott posztjáról, mert nem egyeztek a cég és az ő vezetési elvei. Rövid idővel később egy újabb hírek kerültek fel az internetre, amelyek szerint Kalanick a cég vezetőivel egy escort-karaoke bárban mulatta az időt 2014-ben. Júniusban az addigi ügyvezető visszalépett a pozíciójából.

McDonald’s

A cikk a gyorsétteremhálózat 90 másodperces „Dad” névre hallgató reklámával zárul. A történet szerint egy fiú arról kérdezi az édesanyját, hogy milyen volt az édesapja, aki már nincsen közöttük. A fiú abban reménykedik, hogy az anyja valami olyat tud mondani neki, amely ő rá is illik. Sajnos nem tud ilyet felhozni, egészen addig, amíg el nem érkeznek egy McDonald’s-ba: láss csodát a kisfiúnak ugyanaz a kedvenc étele, mint amely az apjáé is volt. A kritikák után a cég visszahívta a reklámot.

 

Marketing

Megszavazta az orosz alsóház a külföldi ügynököknél való hirdetés tilalmát

A tilalom a weboldalakra, a blogokra és a közösségi hálózatokra vonatkozik.

Közzétéve:

Az orosz Állami Duma alsóházának plenáris ülése Moszkvában, fotó: MTI/EPA/Állami Duma

Harmadik, végleges változatában is megszavazta szerdán az orosz parlament alsóháza azt a törvénytervezetet, amely megtiltja reklám elhelyezését a külföldi ügynöknek minősített magánszemélyek által kezelt online médiafelületeken – jelentette az MTI moszkvai tudósítója.

A tilalom a weboldalakra, a blogokra és a közösségi hálózatokra vonatkozik. A törvénytervezetet a 450 tagú alsóház jelen lévő képviselői közül 402-en szavazták meg.

A törvény be nem tartása mind a külföldi ügynökök, mind a hirdetők számára következményekkel jár.

A leendő jogszabály megtiltja a hatóságok által külföldi ügynöknek minősített személyek tulajdonában lévő felületek „médiában és interneten történő reklámozását” is.

Ha egy olyan személy, akit az igazságügyi minisztérium korábban felvett a külföldi ügynökök nyilvántartásába, továbbra is hirdetéseket jelentet meg, pénzbírságra számíthat. Magánszemélyek reklámja esetében ez 50 ezer rubelig, jogi személyekében pedig 500 ezer rubelig terjedhet (a rubel jelenleg mintegy négy forintot ér).

Két adminisztratív szabálysértés után a külföldi ügynök büntetőjogi felelősségre vonható.

A hirdetők 300 ezer rubelig terjedő bírságra is számíthatnak. Vaszilij Piszkarjov, az alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke rámutatott: ha a közlés tájékoztató jellegű, akkor nincsenek korlátozások abban az esetben, ha a vonatkozó előírásnak megfelelően feltüntetik, hogy az információ megosztója idegen ügynök. Az ügynökségeknek a külföldi ügynökök reklámozásának tilalma miatt módosítaniuk kell a bloggerekkel kötött szerződéseket.

A tervezetet az orosz felsőháznak és Vlagyimir Putyin elnöknek is jóvá kell még hagynia.

Hatályba tíz nappal az államfői aláírás után lép majd.

Az orosz igazságügyi minisztérium nyilvántartásában jelenleg 769 személy és szervezet szerepel külföldi ügynöki minőségben.

Tovább olvasom

Marketing

A Temu kereskedelmi gyakorlatát vizsgálja a GVH

A Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) több bejelentéses eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban; a versenyhivatal értékeli a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végez, és ezek alapján megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít – tájékoztatta a nemzeti versenyhatóság kedden az MTI-t.

Közzétéve:

Flickr

A közlemény szerint a bejelentéses eljárásokban

a versenyhivatal azt vizsgálja, hogy fennállnak-e a versenyfelügyeleti eljárás elrendelésének feltételei, azaz felvetődik-e a GVH hatáskörébe tartozó, valószínűsíthetően a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sértő magatartás a bejelentett vállalkozás részéről.

A GVH fogyasztóvédelmi ügyekben akkor indít versenyfelügyeleti eljárást, ha egy vállalkozás valószínűsíthetően jogsértő kereskedelmi gyakorlatot folytat és a gazdasági verseny érdemi érintettsége megállapítható, például a vizsgált tevékenység kiterjedt, illetve nagyszámú fogyasztót érint egy adott piacon.

A versenyhivatal felidézte: kiemelt figyelmet fordítanak a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit, piaci helyzetét befolyásoló nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára. A GVH az elmúlt években egyebek mellett a Google, illetve a PayPal számára is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket, az Apple és a Booking.com pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon.

A magyar versenyhatóság 2023 februárjában zárta le vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wish-el szemben. A globális platform működtetője összetett jóvátételi csomagot – benne az érintett, mintegy 100-150 ezer magyar fogyasztó pénzügyi kompenzálását – vállalta, illetve számos ponton módosította a működési gyakorlatát, hogy elkerülhesse a bírságot. Tavaly november végén zárta le a GVH a TikTok vizsgálatát, amelynek során a versenyhivatal globális hatású eredményeket ért el – jelezték.

A GVH jelenleg is vizsgálja a Rakuten-csoportba tartozó Viber magatartását, illetve 2023-ban eljárást indított a Microsofttal szemben, amiért valószínűleg nem tájékoztatja megfelelően a felhasználókat a mesterséges intelligencián alapuló chat funkcióval kiegészített keresőjének egyes tulajdonságairól – közölte a versenyhatóság.

Tovább olvasom

Marketing

Magyar szakemberrel bővült a WINA zsűrije

A Lounge Group kreatívigazgatója, Radovics Péter is helyet foglal a százfős nemzetközi csapatban.

Közzétéve:

A WINA, a World Independent Advertising Awards 2024-ben a mexikói Monterrey-ben rendezi meg nívós nemzetközi díjátadóját, a világszínvonalú szakemberekből álló százfős zsűri pedig ezúttal magyar tagot is tudhat a köreiben. Radovics Péter, a tavalyi kiírásban ezüst díjat bezsebelő Lounge Group kreatívigazgatója május 16-án Miamiban értékeli társaival a nevezett pályaműveket, az elismeréseket pedig június 6-án adják át.

A nemzetközi díjat 2016-ban hozták létre azzal a céllal, hogy az öt kontinensről származó, független, multinacionális ügynökségek és hálózatok munkáját elismerje, továbbá hogy azok helyi és regionális láthatóságát globális szintre emelje.

A verseny különlegességét az is mutatja, hogy a nevezés díjmentes, a résztvevőknek csak abban az esetben kell fizetniük az úgynevezett odaítélési jogokért, ha helyezést érnek el.

A 2024-es regisztrációs időszak május 3-ig tart, a szervezők a WINA hivatalos oldalán várják a pályázatokat.

Radovics Péter az elmúlt húsz évben szövegíróként és kreatívigazgatóként olyan cégeknél dolgozott, mint a Leo Burnett, J. Walter Thompson vagy a Team Red; nyolc éve erősíti kreatívigazgatóként a Lounge Group csapatát. Munkáit Cannes Lions, Golden Drum, Gerety Awards, Mad Stars és Effie díjakkal jutalmazták az elmúlt évek során.

Tovább olvasom