Kövess minket!

Marketing

10 dolog, ami igazán számít, ha lakásfelújítást tervezünk

Az UniCredit Bank és az ARCH-STUDIO 10+1 tippje segít abban, hogy ne fussunk túl az anyagi kereteinken, és otthonunk pontosan olyan legyen, amilyennek megálmodtuk.

• A tervezés

Mint minden nagyobb dolognál, a lakásfelújításnál is nagyon fontos az, hogy pontosan megtervezzük, milyen eredményt szeretnénk. Jelen esetben azt, milyen új otthont képzelünk el magunknak;ebben sokat segíthet egy profi belsőépítész. Az, hogy legyenek előzetes terveink, nemcsak azért fontos, hogy ne utólag jöjjünk rá, bizonyos bútorok nem illenek oda, ahova vettük őket, hanem azért is, hogy a mesteremberek pontos, mindenre kiterjedő árajánlatot tudjanak adni. Az is fontos, hogy a munkák időtartamát is határok közé szorítsuk. Ne csak a pénzzel, az idővel is próbáljunk spórolni, hogy a felújítás ne emésszen fel hónapokat.

• A mesteremberek

Ha lakásfelújítást tervezünk, érdemes több helyről bekérnünk árajánlatot. Kérdezzük meg ismerőseinket, kiket ajánlanak, és nézzünk körül az interneten is. Ma már számos oldalon lehet értékelni a szakembereket, így pontosabb képet kapunk arról, milyen minőségű munkát végeznek. Ha összehasonlítjuk a különböző szolgáltatók árait, biztos, hogy jelentős különbségeket fogunk tapasztalni például egy kertrendezés, vagy egy bontás költségeit illetően.

• Az időzítés

Egyes munkák szezonálisan is megterhelik a mesterembereket, ezért jobb, ha a kevésbé zsúfolt időszakokra időzítjük bizonyos dolgok felújítását. Ha új szigetelést szeretnénk, vagy a nyílászárókat cserélnénk le, ne a hideg évszak elején rohamozzuk meg ajánlatért a szakembereket, a légkondicionáló beszerelésére pedig ne a nyár elején gondoljunk először.

• A modellek

Az eggyel korábbi szériás, jó minőségű kifutó modellek sokszor bizonyulnak ár/érték arányban a legjobb választásnak.  Ezekhez – például egy kádhoz vagy sütőhöz – jelentős kedvezménnyekkel juthatunk hozzá, hiszen az új termékek megjelenésénél a kereskedőnek érdeke, hogy megszabaduljon az előző árukészlettől. A minőségi külföldi csempéket, tapétákat forgalmazó üzleteknek is mindig van akciós kínálata, így érdemes körülnéznünk azok között a márkás termékek között, amelyek utolsó darabjai 60-70%-os árengedménnyel kaphatók.

• Minőségi, új termékek

Tapasztalataink szerint, ha mindenen megpróbálunk spórolni, akkor igaz lehet a mondás: „Az fizet sokat, aki kétszer fizet.”. Egy felújítás során nem biztos, hogy mindenből a legmagasabb minőséget kell vásárolnunk, de egyes termékek árán nem éri meg spórolni, hiszen a kétévenkénti cseréjükkel sokkal rosszabbul járunk. Éppen ezért erősen igénybe vett dolgokból, például csaptelepből jó minőséget érdemes venni,hiszen ezeket sokat használjuk, így megéri a befektetést.

• Használt termékek

Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy mi legyünk egyes berendezési tárgyaink első használói, érdemes körülnéznünk a használt bútorokat áruló internetes csoportokban vagy oldalakon. Dohányzóasztalok, kisebb szekrények esetében válasszunk használt darabokat, amiket aztán saját kezűleg vagy mesteremberek segítségével fel tudunk újítani.

• Légy kreatív!

Ha mi magunk nem is vagyunk szakemberek, kis utánajárással vagy online videók segítségével néhány dolgot mi is könnyen megcsinálhatunk. Például egy több százezer forintos öntözőrendszer valamennyi tartozékát be tudjuk szerezni a helyi barkácsáruházban, és házilag mi magunk is megépíthetjük azt. Természetesen nagyobb szakértelmet igénylő feladatoknál mindenképp vonjunk be szakembert vagy belsőépítészt!

• Online tervezőprogramok

Ma már számos online tervezőprogramot találhatunk, amelyek segítségével könnyedén, akár mi magunk is meg tudjuk tervezni, hogyan nézzen ki a felújítandó helyiség. Ez nemcsak azért jó, mert egyben láthatjuk az elképzelt lakásrészt, de sokat spórolhatunk is, ha nem utólag jövünk rá, hogy a megvásárolt bútorainkkal túl zsúfolt lesz a szoba, vagy a fotel nem fér be az adott helyre.

• Régi családi darabok új köntösben

Ha családunktól kaptunk vagy örököltünk egy régi komódot, bútort vagy egy kényelmes fotelt, nézzünk utána a neten, hogyan tudjuk felújítani, kárpitossal áthúzatni, hogy újra régi fényében tündökölhessen. Egy ilyen emlékekkel teli tárgy lakásunk legszebb dísze lehet, és ha modern bútoraink közé helyezzük, még inkább kiemelt figyelmet követel majd magának.

• Kerti bútorok olcsó alapanyagból

Többszázezer forintos kerti tucatbútor helyett mi magunk is építhetünk olcsó raklapokból egyedi ülőgarnitúrát. Csak a fantáziánk szab határt annak, hogy hatalmas sarokülőgarnitúrát, elegáns kerti padot, asztalt, vagy napozóágyakat építünk-e belőle. Fessük olyan színűre, ami a kerthez, teraszhoz passzol, és rakjuk tele vidám színekben pompázó párnákkal. Kezdődhetnek is a nagy kerti bulik!

+1 Tipp:

Egy lakásfelújítás akkor is nagy anyagi terhet ró a családokra, ha átgondoltan tervezik meg a részleteket. Fontos, hogy amennyiben külső pénzügyi segítséget veszünk igénybe, akkor is tudatosan és körültekintően járjunk el, és olyan hitelkonstrukcióban gondolkodjunk, ami kiszámítható terheket ró ránk, és ami hosszabb távon is összeegyeztethető a családi kassza kiadásaival. Ebben az UniCredit Bank fix törlesztőrészletű Stabil kamat személyi kölcsöne (THM1: 7,28%-19,86%) lehet a segítségedre. A hitel egyik feltétele a banknál vezetett számla. A tájékoztatás nem teljes körű, további részleteket a honlapon olvashatsz.

Ha nagyobb volumenű lakásfelújításban gondolkozunk, mindenképp érdemes felkeresnünk egy profi belsőépítészt. Ő fel tudja hívni a figyelmünket a gazdaságosabb megoldásokra és az észszerűbb térkihasználásra is. Ha kíváncsi vagy egy profi belsőépítész tippjeire, nézd meg meg Farkas Anettel, az belsőépítész tervezőjével készített interjút!

Marketing

Átalakul az internetes szolgáltatási piac

Megváltozott az online szolgáltatások piaca, a vevők óvatosabban döntenek, egyre többen csak az utolsó pillanatban vásárolnak, és átalakult a keresett szolgáltatások köre – derül ki a főként internetes élmény-szolgáltatásokat kínáló Bónusz Brigád és az az e-kereskedelem kutatására szakosodott GKID közös felmérésből.

Közzétéve:

Pixabay

Az elemzés szerint a válaszadók háromnegyede változtatott korábbi online vásárlási szokásain, és negyedrészük csak last minute költi el a pénzét egy szolgáltatásra, például utazásra.    

A közlemény idézi Banga Györgyit, a Bónusz Brigád operatív igazgatóját, aki elmondta, a rugalmasság lett az egyik legfontosabb vásárlási döntést befolyásoló szempont, ami azt is mutatja, hogy nő a pénzügyi tudatosság a fogyasztók körében. Hozzátette: a rugalmas, visszaváltható ajánlatok sokkal keresettebbek oldalaikon, még akkor is, ha esetleg valamivel magasabb árkategóriájú egy visszaváltható ajánlat. Elmondta azt is, hogy a vásárlási szokások főként a megváltozott élethelyzet miatt alakultak át.
    

A kutatásban résztvevő felhasználók 86 százaléka vásárolt terméket hazai webáruházból az elmúlt egy évben, 58 százalékuk rendelt készételt, közel 50 százalékuk vásárolt valamilyen programra szóló jegyet, 42 százalékuk foglalt szállást Magyarországon és 17 százalékuk foglalt külföldön.

A szállásfoglalások esetében a visszaesés szembetűnő, hiszen korábban hazai szálláshelyet 70 százalékuk, külföldi utazást 37 százalékuk vásárolt online. A vevők a legtöbbet külföldi online szállásfoglalásra költöttek, átlagosan több mint 137 ezer forintot, míg a külföldön foglalók negyede több mint 200 ezer forintot. Készétel rendelésre a válaszadók átlagosan közel 40 ezer forintot költöttek – a jellemző költés egy év alatt 10 és 50 ezer forint közé esett. Belépőjegyre, koncertjegyre, mozijegyre vagy színházjegyre átlagosan 42 ezer forintot költöttek a válaszadók az elmúlt egy évben, de minden harmadik vevő kevesebbet, mint korábban.
    
A vásárlók döntő többsége, 68 százaléka szolgáltatást vásárolt az oldalon a kimutatás szerint: tízből négyen valamilyen élményre szóló kupont vagy kedvezményes ajánlatot. Hazai szálláshelyre vonatkozó ajánlatot a válaszadók 34 százaléka vásárolt, szépségápolásra, egészségmegőrzésre vonatkozó ajánlatot 32 százalékuk választott.
    
A Bónusz Brigád oldalán a válaszadók közel harmada a folyamatosan vásárol, ami a társaság szerint azt mutatja, hogy kiemelkedően magas a visszatérő, hűséges vásárlók aránya. Az oldal jelenlegi látogatói közül 23 százalék még nem vásárolt a Bónusz Brigádon: minden 5. válaszadó ezt a jövőben tervezi. A válaszadók 2022-ben is több szolgáltatás vásárlását tervezik, a hazai szálláshelyekre szóló online ajánlatokat a válaszadók 50 százaléka, étterembe, élményre, kulturális, szórakoztató eseményekre szóló kupont a válaszadók 48 százaléka biztosan fogja keresni – közölték a felmérés alapján.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak. (X)

Közzétéve:

Fotó: Kondella Mihály

Kihirdették az MVM Edison startup verseny 2022-es győzteseit. A kihívásra nevezett innovatív kezdeményezéseket ötlet és érett (scale up) fázis szerinti kategóriákban díjazták.

Az ötlet fázisban idén a Diverzum diákokat és márkákat összekötő platformja állhatott a dobogó legfelső fokára, második az automatizált otthoni kertészetet megvalósító MikroKert, a bronzérmes pedig az okos hulladékkezelésre ösztönző GreenMap csapata lett. Az érett fázisú fejlesztések között első helyezett a városnézést új szintre emelő szabadulószoba-alkalmazás, a CityRoom, második a fiataloknak ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhelyt létrehozó RoboKaland, illetve harmadik az elektromos autók számára töltés-asszisztencia szolgáltatást biztosító Green Assistance csapata lett.

Munkában a zsűri balról jobbra: Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a zsűri elnöke, Répássy Zsuzsanna Réka, az ittaSzezon.com alapítója, Vojtek Endre, az MVM Zrt. kereskedelmi és ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettesi senior tanácsadója, Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai és gazdasági vezetője, valamint dr. Hajnal Tamás, a Széchenyi Alapok Zrt. vezérigazgatói tanácsadója (Fotó: Kondella Mihály)

Az MVM Csoport hisz abban, hogy a startup közösségek fontos motorjai az innovatív megoldásoknak. Ezt támogatva jött létre az MVM Edison startup verseny 2016-ban, amelyet azóta minden évben megrendeznek. A cél idén is az volt, hogy a pályázat innovatív ötleteket karoljon fel az energetika, a jövő otthonai, városai, a digitális infrastruktúra, a pénzügyeket forradalmasító fintech-, illetve az ügyfélkiszolgálás és termékinnováció területéhez kapcsolódva, valamint egy különálló „egyéb” kategóriában. A szervezők olyan ötleteket vártak, amelyek valós problémákra kínálnak megoldásokat, miközben megkönnyítik a felhasználók mindennapjait, és hatékonyabbá teszik az energetikai szektor működését.

Büszkék vagyunk rá, hogy az MVM Edison startup verseny mára nemcsak önálló márka, hanem a startup világ meghatározó szereplője. A megmérettetés 2016-os indulása óta csaknem félezer pályázat érkezett, összesen 59 döntőst mentoráltunk, és 16 nyertes csapatot ünnepelhettünk. Az elmúlt években az MVM Edison segítségével az MVM Smart Future Lab Zrt. 5 projektet támogatott befektetéssel. Idén is számos kreatív és jövőbe mutató pályázat érkezett. Azt gondolom, a 2022-es mezőny minden eddiginél innovatívabb volt

mondta Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a versenyt bíráló zsűri elnöke.

Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, a versenyt bíráló zsűri elnöke (Fotó: Kondella Mihály)

Az idén beérkezett 186 pályázat közül szakmai zsűri választotta ki a 11 legígéretesebbet, így 7 csapat korai, ötlet fázisú, míg 4 csapat érett fázisú megoldása jutott a döntőbe. A döntősök a májusi megmérettetés előtt két hónapos különleges szakmai mentorprogramon vettek részt, ahol az MVM Csoport inkubátor cége, az MVM Smart Future Lab szakértői segítették őket. Megismerkedtek többek között az üzletiterv-készítés és a gyors prototípus tervezés módszertanával, továbbá a szabadalmak fortélyaival. Fontos cél volt az is, hogy a feltalálók segítséget kapjanak ötletük továbbfejlesztésében és a tényleges piacra lépésben.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is élőben, online tartották az MVM Edison döntőjét, ahol már csak az számított, hogy a feltalálók mennyire tudják „eladni” ötletüket a szakmai zsűrinek. Az ötlet fázisban induló csapatok online pitchét élőben nézhették az érdeklődők az MVM videómegosztó oldalán. A szakmai zsűri döntése alapján az érett és az ötlet fázis első helyezettjei 5 millió forintos fődíjat, a második és harmadik helyezettek pedig 3, illetve 1 millió forintot nyertek. A döntőben helyezést elérő csapatok emellett esélyt kapnak a legfeljebb 50 millió forint értékű, magvető befektetés elnyerésére is az MVM Smart Future Lab jóvoltából.

Tovább olvasom

Marketing

A hazai nagyvállalatok közel fele már az üzleti stratégiájába emelte az ügyfélélményt

Töretlenül növekszik a kimagasló ügyfélélmény iránti vágy: a cégvezetők és a vásárlók számára is megkerülhetetlen fogalommá nőtte ki magát.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ), az NRC és a CXPA Hungary egy évvel ezelőtt CX&Research néven kezdett együttműködésbe. A CXPA Hungary és az NRC 2022-ben újra felmérte a magyarországi vállalatok ügyfélélmény-érettségét. Az NRC kutatásából kiderült, hogy töretlenül növekszik a kimagasló ügyfélélmény iránti vágy: a cégvezetők és a vásárlók számára is megkerülhetetlen fogalommá nőtte ki magát. 

A verseny már átnyúlik az iparágakon, vagyis ha valahol jót tapasztalnak az emberek, azt egy másik márka esetében már alapelvárásnak tekintik. Ezt figyelembe véve a megkülönböztetett ügyfélélmény elérése egyre nagyobb kihívás a cégek számára.

Erre azok a vállalatok tudnak igazán jól reagálni, akik tudatosan állnak az ügyfélélmény menedzseléséhez, ismerik és figyelemmel kísérik az ügyfeleik életét, és fejlesztéseik során kiemelten kezelik a folyamatosan változó igényeiket

– állapította meg az ügyfélélményérettség-kutatás. A felmérés eredményét a CX&RESEARCH 2022 webináriumon osztották meg a publikummal a CXPA Hungary alapító vezetői.

“Magyarországon 2021-hez képest kis mértékben ugyan, de növekedett az ügyfélélményt tudatosan menedzselő cégek aránya” – kezdte Tengerdi Laura, a CXPA Hungary társalapító-vezetője a CX&RESEARCH 2022 webinárium nyitó előadását. A felmérés során a 250-nél több munkavállalót alkalmazó cégekre fókuszáltak, de idén megvizsgálták azt is, hogy miben térnek el a kisebb vállalatok a nagyobbaktól. A CX(ügyfélélmény)-érettség alapján öt szintet különböztettek meg: kezdők, fejlődők, elkötelezettek, haladók és profik.

Magyarország tavaly és idén is a második, azaz a “fejlődő” szinten végzett CX-érettségben. A 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató hazai cégek tekintetében a CX-érettség 41,9-ről 43,2-re nőtt. Már itthon is akadnak olyan cégek, amelyek “haladó” szinten vannak, sőt növekedett is az arányuk 2021-hez képest 12%-ról 16%-ra

– folytatta Hanyecz Andrea, a CXPA Hungary társalapító és partnerségért felelős vezetője. Az NRC kutatásából kiderült, hogy egyre többen használnak valamilyen keretrendszert az ügyfélélmény menedzselésére, ami fontos a tudatos építkezéshez és a fenntartható növekedéshez. 

A kutatás főbb megállapításai (250+ vállalatokat vizsgálva a teljes mértékben igaz válaszok alapján a 6 fő ügyfélélmény-kompetencia mentén):

●    Ügyfélélmény-stratégia: míg a vállalatok fele említette, hogy a víziója része az ügyfél
       életének jobbá tétele, addig csupán a válaszadók negyede cselekszik a
       márkaígéretek mentén.
●    Ügyfélút: minden harmadik válaszadó említette, hogy a vállalatuknál vannak
      kiemelt CX-projektek, de csak a megkérdezettek 20%-a használja
      ehhez az ügyfélút-térképezés módszertanát.
●    Ügyfélhang: csupán minden ötödik cég állította, hogy jól ismeri az ügyfeleit és
      igényeit.
●    Vezetés: az ügyfélhatást is csak minden harmadik cég vizsgálja a prioritások
      meghatározásánál.
●    Mérések: jó hír, hogy a válaszadók több mint fele építette be az
      ügyfélelégedettségi mutatókat a vállalati mérési rendszerbe. Rossz hír viszont, hogy
      mindössze 2% kapcsolja össze ezeket a mutatókat az üzleti KPI-okkal.
●    Ügyfélközpontú kultúra: Míg az ügyfélközpontúság a megkérdezettek 26%-ánál része
      a vállalati értékeknek, addig ügyfélélmény-oktatást csak a megkérdezettek 13%-a
      nyújt a munkavállalóknak, és csupán 7%-uknál jelennek meg az ügyfélélmény-
      mutatók a teljesítményértékelésben.

A kutatás további részletei IDE KATTINTVA olvashatók.

Tovább olvasom