Kövess minket!

Karrier

Vágó Gábor: A valódi kérdések inspirálnak valódi válaszokra

2014 óta nincs parlamenti mandátuma, ám azóta is rendszeres szereplője a magyar közéletnek. Korrupcióellenes megmozdulásai mellett legutóbb kommunikációs ügynökség-alapítási terveitől volt hangos a sajtó. Vannak, akik Vágó Gábort gyűlölik és támadják. A vádakra mindig egy latin közmondással felel: Aquila non captat muscas (A sas nem kapkod legyek után).

Az, hogy egy-egy társadalmi ügyre szakosodott szervezet sem gondolatiságban, sem eszközrendszerrel nem tudja megfelelően kommunikálni a tevékenységét, sajnos, nem új keletű dolog. Az azonban meglepett, hogy megsegítésükre ügynökséget alapítottál. Politikai trükk?

A pártpolitika önmagában engem már nem ambicionál, pedig megfelelő munkával kiharcolhatnék magamnak egy helyet a parlamentben.

Komolyan hiszem, hogy van esély arra, hogy megújítsuk az országot, ehhez azonban szükséges egy olyan stabil alap, amelyen el tudunk kezdeni dolgozni. A demokrácia intézményei csak demokratikus társadalmakban működnek. Ezért első lépésként a társadalmi munkát kell elvégezni. Ebben partner tudok lenni.

A hangsúlyozottan nem ellenzéki ügynökséged missziója szerint célotok, olyan társadalmi változásokban segíteni a partnereiteknek, amelyek egy összetartó, megújulásra törekvő közösséggé formálják a magyar és az európai társadalmat. Hiszel ennek megvalósíthatóságában?

Természetesen. Azt látom, hogy jelenleg nincs megfelelő szolidaritás a különböző társadalmi csoportok között. Ha képesek lennénk szociális kampányokkal hangot adni az emberek problémáinak, a szolidaritás kialakulhatna, ahogy egy ellenállóbb társadalom is.

Mit értesz pontosan társadalmi ügyek alatt?

Olyan kampányokra gondolok, amelyek egy nagyobb társadalmi réteg problémáit zenésítik meg. Az egyik célunk olyan ügyeknek hangot adni, amelyek elszenvedői képtelenek artikulálni a saját hangjukat. Az elnyomott rétegekkel foglalkozó civilek nem találják a hangot a társadalom egészével. Sokszor a hatalom pedig azt érzi, hogy őt kritizálják a problémák miatt, viszont sok olyan közös metszetet látok, ami a jelenlegi kormány politikájával is egybe vág. A gyermekvállalás ösztönzése például egy ilyen cél. A családpolitika kapcsán sem csak abortuszellenes konferenciákat kellene szervezni. Van ezeknek jobb, kulturáltabb módja. Sokkal jobb kampányokat lehetne folytatni, mint amelyek most mennek.

Azt mondjátok: „A kulcspozíciókban lévő döntéshozókra való nyomásgyakorlás széles eszköztárának minden elemét ismerjük.” Mit jelent ez pontosan?

Nem a hagyományos kommunikációs eszköztárban gondolkodunk. Tevékenységünk nem merül ki a sajtóközlemények megírásának, a Facebook oldalak kezelésének és a kis, színes videók elkészítésének háromszögében. Olyan meghökkentő, olykor megható módszereket is szeretnénk behozni a kommunikációs térbe, mint például az alternatív street art, vagy olyan cutting edge technológiák, amelyek Magyarországon még nem terjedtek el.

A változás – legyen az közpolitikai vagy egyéb jellegű – elsőként a fejekben megy végbe. Célod rendet tenni a gondolatok körül?

Nekem az a célom, hogy legyen egy-egy olyan ügy, amely nem hal el közvetlenül a kampányidőszak után, hanem folyamatosan, akár éveken át folytatott kitartó munkával, napirenden tud maradni. Sok társadalmi célú kampánynál lemegy a három hónap, majd utána mindenki elégedetten hátradől. Miközben egy társadalmi ügynek a véghezvitele, több év vagy akár évtized. A megrendelőnek hosszú távon szükséges komolyan gondolkoznia, elköteleződnie, mert csak így tud a márkája dinamikusan épülni.

Párbeszéd és edukáció. Sokan és sokféleképpen a zászlajukra tűzik egy-egy kampány során, de valóban élnek az ezek adta lehetőségekkel a magyar márkák?

Mi most társadalmi ügyekről és célokról beszélgetünk.

Az nem brand építő, ha egy vállalat az egyik évben az autista gyerekeket, másik évben a kerékpáros mozgalmat támogatja. Egy márkának szükséges kimondania, hogy bizonyos ügyekben el szeretne érni valamit. Ha elköteleződött, elérheti a célját, ha elérte, ki tudja tűzni a zászlajára, ami a márka célcsoportjának egy referencia pont lehet.

A megbízók rövid határidőn belül hathatós eredményeket várnak, ugyanakkor nem mérnek, gyakran még a saját célcsoportjukat sem tudják jellemezni. Szerintem a többség nem tud elszakadni az illúziótól, amellyel a követőiket csábítják. Különösen érzékeny terület a társadalmi ügyek.

Ha a megrendelő úgy látja, hogy a célcsoportjának van egy súlyos társadalmi problémája, mi lehetünk a megfelelő partner. Ha valódi társadalmi változást kíván elérni, nagyon alaposan átgondolt stratégiára van szüksége, mert az, hogy az üzenete jelenjen meg párszor a médiában, nem elég. A tárgyalások elején ezért mindig felteszek egy-két keresztkérdést, amellyel körvonalazom magamban, tudja-e a megbízó, mit szeretne elérni.

Miből adódnak össze az ismereteid?

Például abból, hogy én voltam az LMP-nek a kommunikációs vezetője egy olyan krízis időszakban, amely akár a párt megszűnéséhez is vezethetett volna, mégis sikeresen túlélte a válságot.

Hogy néz ki jelenleg az ügynökség felépítése?

Ez egy decentralizált módon működő ügynökség, amelyet én fűzök össze. Mivel nem állandó munkatársakkal dolgozom, ha szerzek egy megrendelést, azokkal a szakemberekkel veszem fel a kapcsolatot, akik az adott területhez a legjobban értenek. Van, aki grafikában jó, van, aki kiváló operatőr, van, aki a street arthoz ért.

Jelenleg milyen referenciával rendelkeztek?

Legutóbb a Helyi Mérték Alapítvány „Ez van, ez jó” kampányán dolgoztunk, amely az RTL Klubon futott. Az egy hónapos kampány alatt több mint négy millió Facebook felhasználót értünk el.

Vágó Gábor

A kritikusaid szerint számos ügy mellé álltál, mégsem értél el nagy áttörést. Ügynökségi vezetőként milyen mentalitást képviselsz?

A kritikusaimnak annyit mondanék, hogy az ÁFA botrányban végzett egy éves munkám után a NAV elkezdte komolyan venni a problémát, és ezzel százmilliárdokat spóroltam az adófizetőknek, így nekik is. Hálát és köszönetet nem várok, de én mások eredményeit elismerem.

Alapvetően csapatjátékos vagyok, de mindig a csoport dinamikájától függ, milyen szerepet veszek fel. A kosárlabdás múltamból adódóan, ha kell, centert játszom, ha kell irányítót, de egyébként hátvéd a posztom egy tökéletes csapatban.

Olyan típusnak tűnsz, aki gyorsan átveszi az irányítást, ha náladnál gyengébb jellemmel találkozol.

Ha vezetőként nincs autoritásom, nem vagyok vezető. Attól függ, mennyire akarok involválódni egy-egy történetbe. Ha egy olyanban vagyok benne, amire nem tudok elég energiát szánni, hagyom, hogy csak mellékszereplője legyek az eseményeknek. Ha komolyan gondolok egy dolgot, akkor szívem, lelkem beleteszem.

Ettől még bennem egy egész más karakter képe kezd körvonalazódni, mint akit eddig ismertem a médiaszerepléseid kapcsán.

A karakter, amit kialakítottam magamról a médiában, óhatatlanul egy szerep, de egy karakter azonos szerep. Düh nélkül beszélni a kiszolgáltatottságról, a korrupcióról, hiteltelen. Azt tudni kell, hogy én nem dühöngök a nap 24 órájában, megállás nélkül. Nem a düh éltet, vannak szép dolgok is a világban. (Nevet.)

Az egyértelmű, hogy a személyes márkádat tudatosan építed.

Igyekszem tudatosan alakítani. Például itt van a bajuszom, ami huszonéves koromban is megvolt, de általában csak tavasszal és ősszel növesztettem meg, télire és nyárra levágtam. Amikor képviselő lettem, megtartottam, mert tudtam, hogy könnyen felismerhetővé tesz.

Bukott politikusnak, tehetségtelen oknyomozó-újságírónak, kalandornak is bélyegeztek már. Közszereplőként ezt el kell viselned, de milyen érzés mindez a harmincas fiatalnak?

A bukás érdekes vád, mert nem indultam a választásokon, így nehéz elbukni. Újságíróként pedig számos olyan ügyet túrtam ki, ami napokig tematizált, van huszonnyolcezeres lájkszámmal bíró publicisztikám is. Az biztos, hogy vannak nálam sikeresebb politikusok és tehetségesebb újságírók. Ahogy Churchill mondta, az ellenségek csak azt jelentik, hogy valamikor valamit már felépítettél az életedben.

A közéleti szerepvállalásaid hatnak az ügynökség tevékenységére, megítélésére.

Tisztában vagyok vele, hogyha én karcosan elmondom a véleményemet a korrupcióról, az üzleti alapon hátrányt jelent, még akkor is, ha valószínűleg nem Mészáros Lőrinc Búzakalász 66 Kft.-je fog megkeresni.

A kommunikációs piacon is számos olyan szereplő van, akinek elege van a korrupcióból, abból, hogy egyes szereplők állami csöcsön való csüngésétől torzult a piaci működés. Ha valaki ennek hangot akar adni, mi jó partnerek lehetünk, merthogy a korrupció versenyhátrányt jelent azoknak, akik tisztességesen szeretnének dolgozni. Tudom, hogy ezzel több ellenséget szerzek, mint barátot, de a barátokból elég, ha kevés van, de azok jók.

Az emberek látják benned a küzdeni akarást, a szenvedélyt?

Azt látják, hogy el akarok érni valamit, és ez tetszik nekik. Sokaknak a lélektelen mókuskerék nem motiváló erő. Egy újabb tucat reklámban részt venni hosszú távon nem ösztönző. Engem sem motivál, ha nem látom a munkám eredményét.

Miközben egyre több korunkbeli fiatal tervezi elhagyni Magyarországot, te azt gondolod, hogy akár egyedül is van értelme küzdeni?

Nem vagyok magányos harcos. Szeretném, ha a jelenleg különböző körökben szerveződő társadalmi mozgalmak csomósodnának. Legyen egy olyan felület, ahol ők közösen tudnak dolgozni a saját ügyükért.

(Az interjú elsőként a Médiapiac 2017/7-8. számában jelent meg.)

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom