Kövess minket!

Karrier

Tanácsok munkát keresőknek IV.: hogyan pozícionáljuk magunkat?

Cikksorozatunk negyedik részében azzal foglalkozunk, hogy milyennek kell lennie egy önéletrajznak ahhoz, hogy hatékonyan nyisson utat az állásinterjúkhoz. Szerzőnk, Hajdu Zoltán szerint fontos ellenőrizni, hogy CV-nkből világosan kirajzolódnak-e a karriercélok, illetve a minket másoktól megkülönböztető alapértékek és képességek. Kulcsfontosságú önmagunk hiteles képviselete, s ebben sokat tanulhatnak az álláskeresők a nagyvállalatoktól is.

Egy jól megírt önéletrajz kulcs az ajtóhoz, amely megnyitja előttünk az állásinterjú lehetőségét. Jelen esetben ez az ajtó a fejvadász vagy HR-es, aki behívhat az interjúra. Ők olyan szakemberek, akik fél perc alatt el tudják dönteni egy CV-ről, hogy érdekes-e számukra az adott jelölt vagy sem. Az önéletrajz lesz az első benyomás rólunk, az énmárkánkról. Erik Vos szavaival élve: “Sosem kapsz második esélyt arra, hogy jó első benyomást kelts”.

Akik elküldik önéletrajzukat egy adott pozícióra, valószínűleg ugyanúgy megfelelnek a cég elvárásainak, mint mi. Tehát olyan CV-t kell küldenünk, ami alkalmas arra, hogy pozitívan megkülönböztessen a többi – gyakran sok száz – jelölttől. Önéletrajzunk saját énmárkánk egyik, elektronikus lenyomatának kommunikációja a piac felé.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, mennyire fontos meghatározni értékrendünket, erősségeinket, karriercéljainkat és eddigi elért eredményeinket álláskeresés előtt. Ezek egyedi kombinációja fogja meghatározni a USP-t, amely valójában megkülönböztet a többi jelölttől. A személyes USP-nek lehetnek nem szakmai elemei is, amelyek mégis sokat elárulnak a képességeinkről.

Elő kell tehát venni az önéletrajzunkat, és át kell gondolni, hogy egyértelműen és világosan kiderülnek-e belőle a következők:

  • Karriercél. Magunkban eldöntve azt is, hogy mennyit szeretnénk 5 év múlva keresni és ezért milyen “árat” (időt és tanulást) vagyunk hajlandóak fizetni.
  • USP. Négy-öt konkrét, lehetőleg számokban is kifejezhető, képesség, tudástőke. Például: 1. nemzetközi gazdálkodási diploma a BGF-en, 2. 10 év munkatapasztalat multinacionális környezetben, 3. két sikeresen koordinált uniós projekt, mellyel összesen 30 ezer eurót nyertünk cégünknek, 4. felsőfokú, aktív angol és német nyelvtudás, 5. háromszoros magyar bajnoki cím vitorlázásban
  • A korábbi munkáltatóink felsorolásánál részletesebb bemutatása annak, hogy milyen pozíciókban, munkakörökben dolgoztunk, mik voltak a főbb feladataink, és milyen képességeinket használtuk a konkrétan bemutatott eredmények eléréséhez

A fentieket is tartalmazó önéletrajz mintát például ITT találhat.

Purkiss és Royston-Lee írják Énmárka című könyvükben, hogy a márka nem más, mint “betartott ígéret”. Különösen fontos, hogy eredményeink hitelesek legyenek és stabilan képviselni tudjuk a CV-ben is az értékeinket. Érdemes a nagyvállalatoktól tanulni: csak azok a cégek tudnak hosszútávon fennmaradni, amelyek a gazdasági-társadalmi változások alatt is hűen képviselik önmagukat, jól elkülönítve magukat a versenytársaktól. Ilyen például a FedEx, melynek USP-je és egyedi ígérete a következő: “When it absolutely, positively has to be there overnight”. Biztosak lehetünk benne, hogy bárhol, bármikor ugyanarra a szolgáltatásra számíthatunk a cégtől.

Énmárkánk annál jobban felépített, minél többen és minél gyakrabban gondolnak ránk mások. Ebben segíthet a közösségi média, a közösségi kapcsolatépítés (social networking). Készíthetünk magunkról bemutató honlapot fotókkal és referenciákkal, írhatunk blogot is. Az interneten keresztül több száz emberhez juthatunk el. Ők adott esetben tudni fogják, ha munkát keresünk, és akár segíthewnek is a pozíció megtalálásában. Ismerősökön keresztül jóval könnyebb munkát találni, mint az Expresszt böngészve. A lényeg, hogy érdeklődési körünket tükröző fórumokon – pl. LinkedIn klubokban- publikálunk. Drasztikusan fogalmazva, aki nem publikál, az gyakorlatilag nem is létezik az interneten. Ez nem túl fair, de ezt mutatják a tapasztalatok.

Munkát – és nem állást – keresőként a különböző közösségi oldalakon kitöltött profilunknak is  támogatnia kell az énmárkánkat (szerintünk állásban nem haladni, hanem állni lehet.) Nem ritka, hogy a pozíciót meghirdető cégek a közösségi fórumokon is utánanéznek a jelölteknek. Ez sem túl fair, mert hol marad a magánélet szentsége? Viszont munkakeresőként ezért is nagyon fontos a hitelesség. Ha azt írtunk az önéletrajzban, hogy hűségesek és lojálisak vagyunk, majd a fotókon topless lányokkal pózolunk a beachen, biztosak lehetünk benne, hogy nem a hűség lesz az első jelző, ami leendő munkáltatónk eszébe fog jutni rólunk. Hamvas Béla is megírta, hogy legyen meg a “gondolat, a szó és a tett egysége”.

Ha a fentieket sikerül megvalósítanunk, nagyon közel kerülünk ahhoz, hogy a vágyott munkahelyen, egy jól fizető, kihívásokat és karrierlehetőséget biztosító pozícióban, motiváltan dolgozzunk.

A témában John Purkiss és David Royston-Lee Énmárka, Tedd magad eladhatóvá! valamint Pintér Zsolt Hogyan csináljunk karriert? című könyvét ajánljuk az álláskeresőknek. Jövő héten arról olvashat, hogyan készüljön fel az állásinterjúra.

 

Hajdu Zoltán

A szerző fejvadász és tréner.


A cikk szakmai támogatója a CV Online.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom