Kövess minket!

Karrier

Tanácsok munkát keresőknek II.: mutasd meg, ki vagy!

Nyári tanácsadó cikksorozatunk második részében az énképpel, azaz a reális, az ideális és az elvárt énkép illesztésével, illetve a személyes USP-vel (unique selling point) foglalkozunk. Hajdu Zoltán fejvadász és tréner szerint bemutatkozásunk akkor hatásos, ha egyéni, megkülönböztető és hiteles, vagyis személyiségünkre alapozott.

Az énkép személyiségünk központi programja: hit, hozzáállás, értékek, érzelmek és gondolatok összessége. A reális énkép az, amit magunkról igaznak hiszünk. Olyan információkon alapul, melyeket felvettünk és igaznak tartunk. Az ideális énképünk az, amilyen emberré válni szeretnénk. Emellett folyamatosan különböző elvárásoknak is meg kell felelnünk. Ezek határozzák meg, hogyan gondolkodunk, érzünk magunkkal kapcsolatban.

Az önbecsülés énképünk fontos velejárója. Kifejezi azt, hogy milyennek látjuk magunkat, hogyan gondolunk magunkra. Mennyire fogadjuk el és tiszteljük önmagunkat. Az önbecsülés hajtóerő, amely a szakmai sikerek elsődleges forrása lehet. Minden javulás, valóságunk összes pozitív változása az énképünkről alkotott gondolataink, érzéseink változtatásával kezdődik, mert ezek változtathatók.

Az önismeret és a tudatos önfejlesztés az álláskeresés különösen fontos eleme. Ezáltal tudjuk megfogalmazni, hogy mit várunk el a leendő munkaadónktól, és mi mit tudunk ezért nyújtani. Enélkül bele se kezdjünk, mert felesleges. Álláskeresés előtt tehát fontos tisztáznunk:

  • erősségeinket és komparatív előnyeinket,
  • értékrendünket,
  • életcéljainkat és karriercéljainkat,
  • hozzáállásunkat, szakmai kiválóságunkat,
  • tárgyalási erőnket és tárgyalási pozíciónkat.

A USP (Unique Selling Point) megkülönböztető termék- vagy márkaelőny, amelyet a versenytársak közül csak az adott márka tudhat magáénak. Tehát fontos annak a meghatározása, hogy melyek azok a – lehetőleg számokban is kifejezhető – kiemelkedő képességek, tudástőkék, amelyek másoktól megkülönböztetnek? Miben tudunk egyedi, speciális előnyt jelenteni a leendő munkáltató számára? A USP-nek erősségeink és tapasztalataink egyedi ötvözetének kell lennie:

  1. Mutasd be magad! Te most egy termék vagy szolgáltatás vagy.
  2. Vázold fel az adott iparág vagy vállalat számára jelentett előnyödet.
  3. Írd le, hogyan oldottál meg egy adott problémát, helyzetet vagy értél el jelentős karrier eredményt.

Bemutatkozásunk legyen egyéni, megkülönböztető és hiteles, vagyis a személyiségünkre alapozott. A személyes énmárka-építés (personal branding) itt kezdődik. A személyes énmárka-építés öt fő lépése:

  1. Önismeret: fedezd fel, hogy ki vagy és mit akarsz. Tűzz ki célokat.
  2. A saját USP alapján határozd meg a személyes branded.
  3. Tanulj a nagy cégek márkaépítéséből.
  4. Kommunikáld a személyes márkád, írj egy jó CV-t.
  5. Tartsd karban, ápold a branded, azaz dinamikusan alkalmazkodj a piac elvárásaihoz.

 

    Következő cikkünk ahhoz nyújt segítséget, hogy miként pozícionáljuk magunkat a piacon.


    Hajdu Zoltán

    A szerző fejvadász és tréner.


    A cikk szakmai támogatója a CV Online.

    Karrier

    A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

    A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

    Közzétéve:

    A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

    A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

    A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

    A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

    A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

    Tovább olvasom

    Karrier

    Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

    A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

    Közzétéve:

    Pixabay

    A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

    Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

    “Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

    – ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

    Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

    Tovább olvasom

    Karrier

    Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

    Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

    Közzétéve:

    Pixabay

    A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

    A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

    A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

    A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

    Tovább olvasom