Kövess minket!

Karrier

Szalai Annamária az NMHH elnöke

A várakozásoknak megfelelően Szalai Annamáriát nevezte ki az új hírközlési és médiahatóság élére a kormányfő. Kinevezése szerdai hatállyal, kilenc esztendőre szól. A döntés nem sokkal azt követően jelentették be, hogy Schmitt Pál aláírta a médiacsomagot. az időzítés már nem okozhatott meglepetést. A múlt hét végén küldte ki azt a meghívót az NHH, amelyben holnap délelőttre meghirdették az új grémium vezetőjének bemutatkozó sajtótájékoztatóját. Ebból már tudható volt: legkésőbb ma aláír Schmitt, kinevez Orbán.

Az Országgyűlés még július 22-én (a nyári szünet előtti utolsó ülésnapján) fogadta el a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását. A két fideszes honatya (Cser-Palkovics András és Rogán Antal) jegyezte kezdeményezést a kormányoldal 244 képviselője támogatta, a három ellenzéki párt oldaláról 72 elutasító voks érkezett.

A törvény értelmében Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) néven összevonják a Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH) és Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT); az új formáció feladata, hogy a frekvenciagazdálkodás és a hírközlés területén részt vegyen a kormány politikájának végrehajtásában. Elnöke korlátlan számú alkalommal újrázhat posztján. Az ORTT jogutóda a hatóságon belül felálló, önálló jogi személyiséggel bíró, a parlament által ellenőrzött médiatanács lesz, amelynek tagjai, akárcsak az elnök, a törvényhozásról kapják (szintén kilenc esztendőre szóló) mandátumukat. Erre várhatóan az őszi ülésszakon kerül sor.

E poszton Szalai Annamáriának számos tisztségbe lesz módja embert kinevezni: ő döntheti el, ki legyen a két helyettese, hivatala főigazgatója, a hírközlési és médiabiztos, illetve a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal igazgatója. Vár még Szalaira egy parlamenti menet, hiszen most elnyert megbízatása azt is jelenti, hogy automatikusan ő a jelölt a médiatanács élére. (A többi négy tagot a törvényhozás választja majd, kétharmados többséggel, egyetlen gombnyomással, a parlamenti jelölőbizottság ajánlásai alapján.)

A jogszabály kimondja: zártkörűen működőből nonprofit részvénytársasággá alakul a négy közmédium, amelyek tulajdonosa a Közszolgálati Közalapítvány lesz. A cégeket elnök helyett vezérigazgató irányítja.

Mindhárom parlamenti ellenzéki párt – korábbi közlésüknek megfelelően – máris jelezte: az Alkotmánybírósághoz fordulnak a jogszabály miatt, amelynek szerintük több pontja is ellentétes az alaptörvénnyel.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom