Kövess minket!

Karrier

Mentori program fiatal újságírók számára

A Független Médiaközpont programjára nők jelentkezhetnek, a feltétel legalább 2-3 éves, bármely médiaágazatban szerzett újságírói tapasztalat.

Nemzetközi felmérések igazolják, hogy bár az újságíró-hallgatók körében többségben vannak a nők, és ebből adódóan egyre nagyobb számban helyezkednek el a média különféle ágazataiban, mégis számos akadályba ütköznek vezetői pozíciók elérésében. Magyarországon a trendek hasonlóak: az újságírói szakma „elnőiesedett”, ám a hírmédia szerkesztőségeiben változatlanul alacsony a női vezetők aránya és a nemek média-ábrázolásában is tartósak a sztereotípiák és egyenlőtlenségek – állítja a Független Médiaközpont.

A 2015. márciusban kezdődő, hat hónapos program (március 2.-szeptember 2.) e hátrányokat kívánja mérsékelni és kifejezetten nőknek szól. Ebben a kísérleti programban három mentor és pályázat eredményeként kiválasztott három mentorált párokban dolgozik hat hónapon át.

A mentor megosztja tapasztalatait és szakmai ismereteit a mentorálttal, segíti őt szakmai kapcsolatai bővítésében, az újságírói pályán maradásban és karrierje tudatos formálásában. A közös munka eredményeként a mentorált magabiztosabban haladhat céljai megvalósítása felé, részesévé válhat egy partnerségen alapuló női újságírói közösségnek, hosszabb távon pedig ő maga is segítheti saját kollégáit tapasztalatai megosztásával.

A programban résztvevő mentorok:

  • Kocsi Ilona – Táncsics Mihály díjas újságíró, jelenleg a Manager Magazin szerkesztője, s a Világgazdaság főmunkatársa. Korábban a Magyar Hírlap és a Világgazdaság főszerkesztője volt
  • Molnár Gabriella – Táncsics Mihály díjas újságíró, a Nők Lapja korábbi főszerkesztője, jelenleg szabadúszó kulturális újságíró, oktató és a www.mimind.hu szerkesztője
  • Sipos Júlia – Pulitzer-emlékdíjas, Hevesi Endre díjas tudományos újságíró, Kossuth Rádió

A mentori program alapja az együttműködés, a kölcsönös bizalom. A mentor és a mentorált együtt alakítja ki a személyre szabott tervet, közösen határozza meg a munkamódszereket. Mind a mentorok, mind a mentoráltak részt vesznek a nyitó és záró rendezvényeken, havonta személyesen találkoznak, emellett folyamatosan tartják a kapcsolatot egymással online és telefonon. A program a mentoráltak számára ingyenes.

A programra olyan jelentkezőket várnak, akik

  • elkötelezettek az újságírás iránt;
  • határozott és konkrét céljaik vannak e pályán;
  • legalább 2-3 éves gyakorlatot szereztek újságíróként a hírmédia bármely ágazatában szerkesztőségi munkatársként vagy szabadúszóként;
  • elfogadják és alkalmazzák az etikus és minőségi újságírás normáit;
  • igénylik a segítséget és vállalják az együttműködést a mentori program végéig.

A programra kizárólag a palyazat@cij.hu email címre küldött pályázattal lehet jelentkezni. A pályázat az alábbi részekből áll:

  • kitöltött pályázati adatlap (mellékelten letölthető), amely tartalmaz egy rövid szakmai önéletrajzot és a mentori programban való részvétel motivációjának leírását;
  • három megjelent cikk (egyéb újságírói tartalom) beküldése – link vagy szkennelt változat elegendő.

Beküldési határidő: 2015. február 15. (vasárnap). A pályázatok eredményéről legkésőbb 2015. február 27-ig írásban értesítik a jelentkezőket.

További információért 2015. február 10-ig hívják a Független Médiaközpontot a 36-1-3175448-as telefonszámon vagy írjanak levelet a palyazat@cij.hu címre.

A mentori program része az „Egységes női hang – egyenlően hallható” projektnek, amelyben a Független Médiaközpont a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség partnereként vesz részt. A projekthez az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap, valamint az Ökotárs és partnerei nyújtanak támogatást.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom