Kövess minket!

Karrier

Kinevezték a GVH vezetőit

Áder János köztársasági elnök Juhász Miklóst, a Gazdasági Versenyhivatal korábbi elnökét nevezte ki a Versenyhivatal elnökének.

A GVH két elnökhelyettese Bak László és Tóth András lesz a következő hat évben. Tóth András újból betölti a Versenytanács elnöki tisztét is.

A GVH ma kinevezett vezetői folytatni kívánják az átlátható, kiszámítható jogalkalmazás és az ügyfélbarát hivatali működés erősítése jegyében megkezdett munkájukat, amelynek keretében

• a Versenyhivatal prioritásként kezelte az összefonódásokkal kapcsolatos engedélyezési eljárások minél gyorsabb és hatékonyabb lezárását annak érdekében, hogy a tranzakciókban rejlő kockázatok csökkenjenek. Míg 2010-ben az egyszerű fúziós ügyek átlagos elintézése 103 napot vett igénybe, 2015-ben ez 19 nap volt. A bonyolultabb ügyek esetében 2010-hez képest az átlagos 186 napról kevesebb, mint a harmadára csökkent az ügyek elintézési határideje;

• megteremtődött az összefonódásokhoz kapcsolódó előzetes egyeztetés, illetve a kis-és középvállalkozások első jogsértése esetén alkalmazható figyelmeztetés intézménye;

• lehetőség nyílt arra is, hogy a GVH bírságcsökkentő tényezőként vegye figyelembe a vállalkozások erőfeszítéseit érdemi versenyjogi megfelelésük érdekében;

• a GVH 2010 óta összesen 40 közleményt, tájékoztatót és útmutatót jelentetett meg, valamint kiadta a versenytörvényhez készített Kommentárt;

• az elmúlt években számos informatikai fejlesztés valósult meg, ezek között a legutóbbi az elektronikus irat-betekintési és időpont-foglalási alkalmazás.

A következő ciklus feladatai között szerepel, hogy a GVH

• átlátható és kiszámítható ügyintézéssel támogassa a piaci szereplők jogkövető magatartását;

• biztosítani tudja, hogy az iratbetekintések nagy része az ügyfelek fizikai jelenléte nélkül, biztonságos adatkapcsolaton keresztül, távolról is megvalósíthatóvá váljon;

• megvalósíthassa az elektronikus ügyintézést.

A GVH számára továbbra is fontos

• a fúziós eljárásrend fejlesztése, valamint a rövidebb határidő alatt történő ügyintézés. Ezek érdekében versenytörvény-módosítási javaslatokat is megfogalmazott;

• a piaci szereplők eligazodásának segítése a döntések, az elvi jelentőségű megállapítások és a közlemények közzétételével;

• a kis- és középvállalkozások versenytudatosságának fejlesztése, a versenyjogi megfelelést támogató programok és a célzott kommunikáció kidolgozása.

A jövőben a GVH fogyasztóvédelmi politikájának középpontjában az online térben és a közösségi médiában megjelenő reklámok, valamint a digitális fejlődéssel együtt járó, új technológiákkal kapcsolatos kommunikációs gyakorlatok aktívabb vizsgálata, illetve a verseny folyamatát sértő tisztességtelen gyakorlatok lesznek. A magánjogi jogérvényesítéssel összefüggésben a versenyhatóság ösztönözni kívánja a vállalkozásokat arra, hogy már a versenyfelügyeleti eljárásban nyújtsanak tevőleges jóvátételt károsultjaiknak, elkerülve a költséges és hosszadalmas pereskedést.

A GVH élén az elnök áll, munkáját az általános ügyekkel és a Versenytanács elnöki teendőinek ellátásával megbízott elnökhelyettesek segítik. Mindhárom tisztségviselő kinevezése hat évre szól.

Juhász Miklós 1976-1985 között bíróként dolgozott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, később megbízott elnökhelyettese volt a Budapesti XVIII-XIX. Kerületi Bíróságnak, majd egy magyar-német vegyesvállalat vezető tisztségviselője lett. 1990-től ügyvédként tevékenykedett, 2001-től saját ügyvédi irodát tartott fenn. 2010-ben lett a GVH elnöke.

Tóth András 2002-2007 között a GVH munkatársaként dolgozott, majd 2007-ben ügyvédként csatlakozott egy amerikai ügyvédi irodához. 2009-ben szerzett PhD fokozatot a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 2010-ben nevezték ki először a GVH elnökhelyettesének, egyúttal a Versenytanács elnökének. Egyetemi adjunktus a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Bak László 2004-ben végzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. 2009-ben jogi mesterfokozatot szerzett a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität jogi karán, majd 2014-ben elvégezte a King’s College London Egyetem versenyjogi posztgraduális képzését. 2010-ben, ügyvédi tevékenységének befejezését követően kezdte pályafutását a GVH-ban. Az elmúlt hat évben több szervezeti egységen, különböző munkakörben szerzett tapasztalatokat: kezdetben kabinetfőnökként dolgozott, 2014-től a GVH bírósági képviseletét irányította, 2015 márciusa óta pedig a Jogi Irodát vezeti.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom