Kövess minket!

Karrier

Ismét EASA ügyvezető elnökségi tag lett Fazekas Ildikó

A 27 európai és 11 Európán kívüli szervezet tisztújító közgyűlésén a francia Stéphane Martin váltotta az angol ASA igazgatóját az elnöki tisztségben.

Az EASA Bukarestben tartotta tisztújító közgyűlését, amelyhez számos szakmai találkozó is csatlakozott. A gender téma megvitatását egy svéd professzorasszony előadása nyitotta meg, és a határon átnyúló panaszok kezelésének egyeztetésével kapcsolatban is tartottak workshopot.

Döntöttek továbbá az EASA mint európai szervezet nemzetközivé válásának további lépéseiről is. Az EASA már most is számos Európán kívüli taggal rendelkezik, Kanadától Ausztrálián át számos dél-amerikai országig. A reklámokkal kapcsolatos kérdések azonban mindinkább globálisak, így az önszabályozás sztenderdjeire vonatkozó válaszoknak is globálisnak kell lenniük. Az európai országok számára természetesen továbbra is Európa és az EU reklámmal kapcsolatos kérdései jelentik a prioritást, de a digitális területen az USA- EU iparának együttműködése jól mutatja, hogy szélesebbre kell nyitni az együttműködés kapuját.

A program csúcspontja a tisztújítás volt, ahol az elnök és alelnökök választása mellett az ügyvezető elnökség választására is sor került. Az EASA új elnöke Stéphane Martin, az 1935-ben alapított és 1953-ban újjászervezett legrégebbi európai szervezet igazgatója.

Fazekas Ildikó Guy Parker volt igazgatóval

Az ügyvezető elnökségben az angol, olasz, német, spanyol, holland és osztrák önszabályozó szervezet vezetői mellett ismét helyet kapott az ÖRT-öt képviselő Fazekas Ildikó.

„Bevallom, jól esik, hogy ennyire számítanak a véleményemre, hogy ennyi nagy ország és szakmai szervezet között Magyarország top szinten képviseli magát. Arra meg külön is büszke vagyok, hogy még az elnökségem alatt elindított nemzetközivé válás tovább halad. Meggyőződésem, hogy az elnökségi üléseken megtárgyalt témák és az új információk az ÖRT és tagjaink számára is hasznosak” – fogalmazott Fazekas Ildikó.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom