Kövess minket!

Karrier

Értik a gyerekek a digitális pénzt?

5 tipp, hogy a gyerek is értse a „láthatatlan pénzt”.

Készpénzmentes világ vár ránk? Bő tíz évvel ezelőtt még kétszerannyian fizettek készpénzzel, mint bankkártyával. A mai gyerekeket már nem lehet azzal az indokkal lerázni, hogy „nem veszek, mert nincs nálam pénz”, hiszen ott a kártya. Nemcsak ezt tudják a gyerekek, hanem azt is, hogy miért biztonságosabb a kártyás fizetés a készpénzesnél – legalábbis azok a gyerekek, akik részt vettek a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőjében.

Strandon, piacon, biciklikölcsönzőben, fagyizóban – általában már ezeken a helyeken is van terminál és készpénz nélkül intézhetjük a vásárlást és egyre inkább hátrányba kerül, aki erre nem teremt lehetőséget a vásárlói számára. 2015 eleje óta háromszorosára nőtt az érintéses vásárlások aránya és a teljes kártyával bonyolított forgalmat nézve is töretlen a fejlődés. Jelenleg csak az elfogadóhelyek száma fékezi a további növekedést. Néhány éven belül a bankkártya, illetve a mobilos fizetés átveheti a vezető szerepet a készpénztől, hiszen az utóbbi sokkal dinamikusabban fejlődik – derül ki a lapunknak elküldött közleményből.

A kártyás vásárlás időigénye ma már rövidebb, mint a készpénzesé, ez is jelentősen hozzájárult a sikerhez. De hogyan lehet egy gyerekkel megértetni a virtuális pénz fogalmát? Hogyan lehet megtakarításra ösztönözni, amikor a pénz nem otthon gyűlik, hanem csak egy szám az sms-ben? Kérdés, hogy a bankkártya segíti-e a pénz beosztásának elsajátítását, vagy ellenkezőleg, a “láthatatlan” pénzmozgás hamis anyagi biztonságba ringathat? A digitális kor gyerekei beleszülettek ebbe, nekik természetes, hogy anya/apa kártyával fizet. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői a következő tippeket adják a szülőknek, hogy segítsék gyereküket a láthatatlan pénz fogalmának megértésében:

Járjunk együtt vásárolni: akár az egyenlegünket is megmutathatjuk a telefonon (persze azzal a kéréssel, hogy másnap ne mondja el mindenkinek az iskolában), hogy miként vonja le a bank a vásárlás összegét

Nyissunk nekik is bankszámlát, ahová betehetik a saját pénzüket, amikor pedig valamit vennének, kiveszik – így megértik, hogy a banknak nem odaajándékozzuk a pénzünket, hanem csak ott tartjuk, bármikor hozzáférünk. Hasznos is lenne, ha a zsebpénzt online kapnák: szakértők szerint a bankkártya a gyermekek pénzügyi nevelésének szerves része kellene, hogy legyen.

Soha ne mondd azt a gyereknek, hogy erre nincs pénzünk, mert ezzel elveszti a biztonságát. Mondjuk inkább azt, hogy nem akarunk erre pénzt kiadni, vagy nem erre fogjuk elkölteni a pénzünket.

A nagyobb gyereket vigyük magunkkal a bankba is és avassuk be, mit intézünk, hogyan és miért

Soha ne vigyük magunkkal a gyereket „shoppingolni”, ne tanulja el, hogy a vásárlás puszta időtöltés is lehet

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom