Kövess minket!

Karrier

Elnököt vált az IAB Hungary

Novák Péterrel az IAB Hungary januárban esedékes éves taggyűlése és bejelentett visszavonulása kapcsán beszélgettünk eredményekről, kihívásokról és jövőbeli tervekről.

Az IAB Hungary 2016. január 14-én 16.00 órakor tartja éves közgyűlését a Mediaworks székházában. Az éves beszámolón túl a taggyűlés egyben tisztújító esemény is lesz. A 2015. december 14. – 2016. január 7. közötti jelölési időszakban minden élő IAB Hungary tagsággal rendelkező cég képviselőjére lehet elnöki és/vagy elnökségi jelölést leadni a jelölőbizottságnak (Fülöp Szilvia és Somogyi Endre). Az elnöki, valamint a 4 médiaoldali, 3 ügynökségi és 2 szolgáltató/hirdetői mandátumra várják a jelöléseket. A jelöltlistát január 12-éig küldik el a tagoknak, akik a 14-ei taggyűlésen választhatják meg az új tisztségviselőket.

Novák Péter, aki több mint 16 éve vezeti a hazai digitális reklám- és médiaipari szakmai szervezetet (1999-2008: MRSZ Internet Tagozat, 2008-2015: IAB Hungary) bejelentette, hogy az elnöki pozícióért ezúttal már nem indul. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

Novák Péter

 

Nézze meg Novák Péter teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Mi áll a döntésed hátterében?

Mindenekelőtt hatalmas megtiszteltetésnek tekintem, hogy ilyen hosszú időn át bizalmat szavazott nekem a tagság, a piac. Ugyanakkor eljön az idő, amikor el kell gondolkodni, hogy tudja-e az ember hasonló lelkesedéssel és időráfordítással folytatni, mint addig. Már a jelenlegi ciklus előtt is felmerült, hogy nem folytatnám, de most már biztos.

Milyen kihívásokra kell majd az új elnökségnek választ adnia?

Az eddig is eredményes területeken fenn kell tartani a folytonosságot. Már közel 80 tagunk van, a hirdetői oldal bevonásán tovább kell dolgozni, ebben segít az IAB Hirdetői Klub léte is. Az egyre bonyolultabb piacon folyamatos szakmai és gyakorlati kihívást jelent a digitális reklámköltés-kimutatás összeállítása, melyre biztosan szükség lesz a jövőben is. Folytatni kell a piac számára fontos kereteket adó programjainkat, mint az ajánlások összeállítása és a hasznos tudást nyújtókat, mint a Mesterkurzusok szervezése. Új kihívásként jelentkezik a világban és az IAB-n belül megszülető újdonságok még jobb és gyorsabb követése.

Az idén került előtérbe a reklámkerülés, -blokkolás kérdése. Erről nyílt, transzparens beszélgetés indult, de a jövőben még többet kell vele foglalkozni. Ez a probléma az egész reklámpiacot érinti, csak a digitális területen pontosan mérhető. Lehetőség nyílhat egy új típusú megállapodásra a fogyasztókkal a tartalom finanszírozásáról. Erre már vannak példák, mint a blokkolás blokkolása, a tartalom elméleti beárazása vagy a tartalmak fizetősségének kérdése, ezek közül kell megtalálni a legjobb gyakorlatokat. Emellett visszafogottabb reklámeszközökkel lesz érdemes operálni, mert az agresszivitás elriasztja a felhasználókat.

Idén már itthon is érezhetően terjed az automatizált, programmatic megoldások használata, viszont hiányzik a széles szakértői bázis, ennek a kialakításához oktatási-képzési tevékenységre lesz szükség.

De természetesen a prioritásokat már az új vezetés fogalmazza majd meg.

Teljesen visszavonulnál a vezetésből?

Nem. Elnökségi tagságra fogok pályázni és az Adex-munkacsoportot is tovább szeretném vezetni, hiszen a digitális reklámpiac és az IAB mégiscsak a szívem egyik csücske.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom