Kövess minket!

Karrier

Egyre több fiatal gondol az öngondoskodásra

Sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent valójában az öngondoskodás, mi a szerepe a mindennapokban? Pedig gyakran ez jelentheti a kiutat az anyagi bizonytalanságból, kiszolgáltatottságból.

Az öngondoskodás jelenti a megoldást a jövőnk tudatos alakítására és az anyagi kiszolgáltatottság csökkentésére. Akinek van megtakarítása, tartaléka, biztosítása, könnyebben képes reagálni az élet várható és váratlan eseményeire. A K&H ifjúsági indexe szerint 2018 végén a 19 és 29 éves kor közöttiek több mint 40 százaléka rendelkezett valamilyen jellegű megtakarítással. Az öngondoskodás fontossága és tudatosítása szempontjából jelentős mutató, hogy három hónapnál hosszabb időt jövedelem nélkül a fiatalok 36 százaléka tudna áthidalniáll közleményben.

„Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok minél korábban aktívan részt vegyenek a pénzkezelésben és lássák, hogy hogyan kell takarékoskodni. A gyerekek könnyen megértik, hogy miért kell félretenni, ha az ő életükből vesszük a példákat. Játékokra, biciklire, konzolra ők is gyűjtenek, akárcsak KáPé a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő vloggere. KáPé 15 epizódban adja át mindazt a fontos pénzügyi tudást, amire az általános és középiskolásoknak szüksége van, hogy később az alapvető ismeretekkel felvértezve léphessenek a felnőtt életbe. Ezért is örülünk, hogy az idei pénzügyi vetélkedőre, amelynek fókusztémája az öngondoskodás, minden eddiginél többen, összesen 8264 általános- és középiskolás diák nevezett. Nemrégiben zárult le a második forduló, melyben 3115 gyerek 747 csapatban mérte össze pénzügyi felkészültségét. Közülük országszerte 8 régióban 20-20 csapat jut regionális középdöntőkbe, melyekre áprilisban kerül majd sor” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A pénzügyi tudatosság nem azt jelenti, hogy el tudjuk költeni a pénzt, tudni kell számolni, tervezni, valamint felismerni, és kezelni a kockázatokat. Az öngondoskodás alappilléreként pedig érdemes körüljárni a nyugdíj, egészség, biztosítások kapcsán felmerülő kérdéseket.

Nyugdíj

Fontos, hogy aktív dolgozóként már gondoljunk arra, hogy miből kívánjuk kiegészíteni állami nyugdíjunkat, hogy gondtalanul élhessük meg a nyugdíjas évek örömeit. Egyes országokban teljesen természetes, hogy a munkába állás első napjától a fizetés bizonyos százalékát erre a célra félretesznek a fiatalok. Abban, hogy a gyerekek, később hogyan álljanak a nyugdíj kérdésekhez, szülőként is nagy befolyásunk van, hiszen a mintát mi adjuk nekik.

Nálunk is erőteljes a javulás: a K&H ifjúsági indexének adatai szerint míg 2017 elején a 19-29 évesek mindössze 3 százaléka fordította megtakarításainak egy részét nyugdíjcélra, addig 2018 elején már 11, 2018 végén pedig 14 százalékuk tett félre öngondoskodási céllal.

Egészség

A K&H kutatása szerint egészségügyi célokra a fiatalok még nem tesznek félre. Pedig nem árt foglalkozni azzal, hogy bizony időskorban az egészségügyi kiadások is megemelkedhetnek. Így érdemes arról beszélgetnünk a kicsikkel, hogy baj esetén jó, ha van olyan tartalékunk, melyhez ekkor nyúlhatunk.

A K&H ifjúsági indexének adatai szerint a fiatalok a saját egészségükkel kapcsolatban nem túl derűlátóak. 2018 folyamán folyamatosan nőtt az egészségükkel elégedetlenek száma (az év eleji 27-ről 37 százalékra nőtt az arányuk), miközben azok, akik elégedettek és nem gondolják, hogy romlana az egészségük, egyre kevesebben vannak (40-ről 29 százalékra csökkent az arányuk).

Biztosítás

Előre nem látható, váratlan esemény – ilyenkor van szükség a biztosításokra, legyen az lakás-, baleset, utazás-, autó- vagy bármilyen egyéb biztosítás. Azt, hogy erre miért van szükség, már a gyerekek is megtudják érteni. KáPé egy, a gyerekekkel gyakran előforduló eset példáján keresztül magyarázza el a biztosítások lényegét.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom