Kövess minket!

Karrier

EASA-kitüntetés a távozó Robert Madelinnek

Az EASA igazgatósági ülésén „Best Practice Award” kitüntetés átadásával búcsúztak el Robert Madelin volt főigazgatótól.

Robert Madelin 1979 óta volt brit köztisztviselő, és 1993 óta dolgozott az EU-ban, többek között a digitális piacért felelős DG Connect, valamint az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Bizottság főigazgatójaként. Munkája során az iparra partnerként tekintett, hitt abban, hogy a fogyasztókat érintő ügyekben a megoldás részeseként működhetünk közre.

Az önszabályozás fejlődésében és elismertségének növekedésében óriási szerepe volt, hiszen a Reklám Önszabályozási Kerekasztal létrehozásával (2005), az OBA Kerekasztal-sorozat vezetésével (2012-től), továbbá az Alkohol Fórum és az Egészség, Táplálkozás és Testmozgás Platform megalakításával a szereplők bevonását és ellenőrizhető vállalását biztosította.

Beszédében Stéphane Martin, az EASA soros elnöke kiemelte, hogy Robert Madelinnek köszönhetően a szabályozási eszköztárban a hatékony ön- és társszabályozás megkapta méltó helyét.

Válaszában Robert Madelin hangsúlyozta, hogy nem a szabályozás volt az elsődleges célja, hanem a közös cselekvésben hisz. A lehetőség adott volt, de a siker nem jöhetett volna létre az ipar nyitottsága és felelős tenni akarása nélkül.

A kerekasztal-tárgyalásokon Robert Madelin nem ígéretekre, hanem felelős vállalásokra és eredményekre volt kíváncsi, például az OBA lefedettségével és az önszabályozás szolgáltatásainak bővítésével kapcsolatban. Jórészt e tevékenységének köszönhető, hogy a közlemúltban közzétett „Better regulation” csomagban a megfelelően kialakított önszabályozás kellő hangsúlyt kapott – fogalmaz Fazekas Ildikó ÖRT-főtitkár, az EASA korábbi elnöke.

Fotó: Robert Madelin (középen) és az EASA igazgatósága (Executive Committee)

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom