Kövess minket!

Karrier

Átadták a Média a Családért-díjakat

Idén a Duna Televízió, a Liget.ro portál és a Magyar Szó napilap, valamint a Kossuth Rádió munkatársa kapta az elismeréseket.

Facebook / Novák Katalin oldala

A Magyar Telekom székházából közvetített online sajtótájékoztatón Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a médiában dolgozók felelősségére hívta fel a figyelmet; arra, hogy a munkájuk során hozott személyes döntéseiknek milyen komoly befolyásoló hatása lehet a közönségre.

Novák Katalin az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy

egy fénykép, egy tudósítás, egy riport, egy írás örökre nyomot hagyhat bennünk, hatással lehet ránk, befolyásolhat minket, ezért az újságíró fontos döntést hoz, amikor témát és megszólalót választ, kérdést tesz fel vagy amikor arról dönt, hogy a hallottakat milyen formában, mennyire hitelesen közvetíti.

A miniszter szerint a Média a Családért Alapítvány évről évre olyanokat díjaz, akik ezzel a felelősséggel jól élnek, akik értéket közvetítenek, segítenek hidakat építeni, az egymás közötti árkokat betemetni, akik az egymás iránti megértéshez járulnak hozzá.

A család erőforrás, örömforrás, lehetőség és sokak számára szeretetközösség, ugyanakkor sokszor lemondás és áldozat is vagy a fájdalom forrása – mondta. Novák Katalin szerint ezért

a családok élete a legritkább esetben rózsaszín vagy fekete történet, a legtöbb esetben valahol a kettő között van, és a média lehetősége és felelőssége is ennek a hiteles bemutatása.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter kifejtette: 2010 óta folytatnak családközpontú kormányzást, ezzel párhuzamosan igyekeznek a családközpontú gondolkodás megerősítését is támogatni az élet minden területén. Jelezte, voltak azonban már olyan civil kezdeményezések – köztük a Média a Családért-díj megalapítói -, amelyek ebben évekkel megelőzték őket.

Szám Katalin, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Képmás főszerkesztője elmondta, a díjat 2007-ben alapította az alapítvány és a magazin azzal a céllal, hogy olyan magas szakmai színvonalat képviselő, nyomtatásban és online felületen megjelenő cikkeket, rádió- és televízióműsorokat jutalmazzanak, amelyek érdemi információt és segítséget nyújtanak a családoknak. A megjelenéseket havonta szemlézik az anyaországban, és öt éve már a határon túli magyarlakta területeken is – ismertette.

Az online közvetített rendezvényen Aczél Petra, az alapítvány és a szakmai zsűri elnöke jelentette be a díjazottakat.

Média a Családért-díj 2020 anyaországi győztese Bodó Mária lett a Duna Televízió Isten kezében című műsorának Anyaméh gyümölcse jutalom című adásáért.

A Külhoni Média a Családért-díjat idén két újságírónak megosztva kapta: D. Balázs Ildikó, a Liget.ro munkatársa Látássérült mindennapok című írásáért és Gruik Zsuzsa, a Magyar Szó napilap munkatársa Kavics a tóban – Elveszített magzatok és kisbabák című munkájáért.

Potápi Árpád János, a díjat támogató Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt hangoztatta, köszönettel tartoznak a külhoni magyar média munkatársainak, amiért bemutatják a családok mindennapjait, az őket foglalkoztató problémákat és örömöket. Államtitkársága több szakmai és közösségi hálózatot működtet, és ezek között kiemelt helyet foglalnak el azok, amelyek a családokat segítik. E hálózatok összehangolásával egyre több család szülőföldön való boldogulásához, támogatásához járulhatnak hozzá – mondta.

A rendezvényen Novák Katalin jelentette be a Családbarát Média – miniszteri különdíj győztesét: az elismerést a Kossuth rádió munkatársa, Mohácsi Edit kapta, a Vendég a háznál című műsorban elhangzott A magzat elvesztése című riportjáért.

Kihirdették a közönségszavazás díjazottait is. A magyarországi közönségdíjat Széles-Horváth Anna (Pszichoforyou.hu) nyerte Túlgondolt gyermeknevelés a 21. században – Avagy hogyan jussunk levegőhöz szülőként az információk áradatában? című munkájáért, míg a külhoni közönségdíjat Polyák Hajnalka (Magyar Szó) Megtalálni a jót minden élethelyzetben című cikkéért kapta.

Kutas István, a 2020-as díj fő támogatója, a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy a Média a Családért Alapítvány olyan tartalmak megjelenését ösztönzi a médiában, amelyek valódi értéket képviselnek. A cég számára a család központi téma, ezért az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettek annak bemutatására, hogyan teheti hatékonyabbá a családi együttműködést a digitalizáció – közölte.

Borítókép: Az idei díjazottak, közöttük Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár (b2) és Novák Katalin családügyekért felelős miniszter (b3)

Hirdetés

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom