Kövess minket!

Karrier

Adscool – Több hónapos client service képzés szakmai összefogással

A Republic Group Adscool néven indított több hónapos, a kommunikációs szektor minden területére kiterjedő képzési programot.

Az ügynökség összefogott hazánk vezető ügyfél-, gyártó- és médiaoldali szakértőivel a reklámszakma új generációjának képzésében. A külsős szakemberek mellett az ügynökség divízióvezetői tartottak előadásokat, a program végén pedig a hallgatók vizsgát is tettek. Szilágyi Fiorellával, a Republic Group client service directorával beszélgettünk, aki elmondta: „Ez az év egyik kiemelt belsős projektje, ami azért különösen fontos számomra, mert folyamatos tanulási és fejlődési lehetőséget biztosít a csapatomnak.”

A Republicot mennyire sújtja a hazai cégeknek egyre több gondot okozó munkaerőhiány?

Céges szinten természetesen mi is érezzük, hogy egyre nehezebb tapasztalt szakembereket találni és integrálni az ügynökség életébe. Úgy látom, hogy a client service terület egyelőre könnyebb helyzetben van, mint a kreatív vagy akár stratégiai divízió. Szerencsére az account manageri pozíciók betöltésére folyamatos az érdeklődés minden szinten. Valószínűleg ebben közrejátszik az ügynökség 21 éves tapasztalata, stabilitása, több mint 100 fős létszáma, valamint az is, hogy 2017-ben mi lettünk a legtöbb nemzetközi díjat elnyert ügynökség Magyarországon.

Az utóbbi években buzzword-é vált employer branding lényeges eleme a kollégák továbbképzése, a fejlődési lehetőségek biztosítása. Mennyire hatékony módszer ez a munkatársak megtartásában?

A Republic életében mindig is fontos szerepet játszott az edukáció. 17 évvel ezelőtt a BrandFestival is ezért indult el, illetve évről-évre ezért adunk ki trend előrejelzést. Azonban néhány éve kulcsfontosságúvá vált, hogy a munkavállalók fejlesztésével foglalkozzunk: beépítettük a mindennapi működésünkbe a kollégák tudatos karriertervezését, amelyet számos eszközzel támogatunk, így például szakmai továbbképzéseket szervezünk, egyéni és csoportos coaching-ot biztosítunk. Ezt egészíti ki az Adscool intézménye is. Eredményekről még talán korai lenne beszélni, de mind a külső, mind a belső visszajelzések alapján úgy látom, hogy jó a megközelítésünk. Az mindenképpen komoly eredmény, hogy az összes résztvevő sikeres vizsgát tett a képzést követően. Emellett a kollégáink értékelik, hogy invesztálunk a csapat megtartásába és fejlesztésébe, ahelyett, hogy az állandó toborzásra, vagy a fluktuáció okozta feladatok megoldására helyeznénk a fókuszt. Ugyanakkor azt gondolom, 2018-ban a munkaerő megtartása rendkívül összetett és nehéz feladat, nincs rá biztos recept, de hiszünk abban, hogyha megfelelő hangsúlyt fektetünk rá és különböző eszközök kombinációjával igyekszünk a munkáltatói márkánkat erősíteni, akkor fent lehet tartani egy stabil, a céghez lojális, színvonalas munkát végző csapatot.

Hogyan jött az Adscool ötlete? Miért van erre szükség?

Az Adscool létrehozásával elsősorban azt szerettem volna biztosítani, hogy az ügyfeleinkkel kapcsolatban álló csapat tagjai egytől-egyig naprakész, magabiztos szakmai alapokkal rendelkezzenek, valamint a különböző felsőoktatási intézményekben vagy korábbi munkahelyeken szerzett tudást felfrissítsék, és mélyebben megismerjék az ügynökség értékeit, szemléletmódját. Ez fontos eleme a minőségbiztosítási rendszerünknek. Emellett látunk egy pozitív tendenciát, hogy a szakmai minőség egyre fontosabbá válik, az ügyfelek színvonalas munkákat várnak az ügynökségektől, ez pedig szakmai alázatra és tanulásra késztet minket. Úgy gondolom, hogyha a jövőben is kiemelkedő munkákat szeretnénk létrehozni, akkor időről-időre vissza kell ülnünk az iskolapadba és el kell sajátítanunk a legfrissebb szakági trendeket. Rendkívül fontos a tanulás, fejlődés és az is, hogy adjunk a szakmának: a Republic életében az Adscool és a minden eddiginél erősebb BrandFestival is ezt váltja valóra.

Miért házon belül oldják meg a képzést? A piacon Dunát lehet rekeszteni a különféle „akadémiákkal”, workshop-okkal, tréningekkel, konferenciákkal.

Biztos vagyok benne, hogy találtunk volna színvonalas képzési programokat házon kívül is, azonban a kezdetektől fogva azt szerettem volna, hogy saját kézben maradjon a szervezés, így teljes mértékben a mi igényeinkre tudjuk szabni a képzést. A tartalom mellett a formátumot is a saját igényeink szerint alakítottuk ki, előadások, workshop-ok és kerekasztal-beszélgetések váltották egymást. Emellett a Republic teljes vezetősége személyes elkötelezettséget vállalt az Adscool mellett, hogy ezzel is a képzés fontosságát hangsúlyozzuk.

Anyagi szempontok is szerepet játszottak abban, hogy házon belül oldják meg a képzést? A piacon fellelhető képzések rendszerint drágák?

Nem anyagi okok miatt döntöttünk amellett, hogy ebben a formában valósítjuk meg a képzést, hanem a korábban említett szempontok miatt. Azt szerettem volna, hogy ez teljes mértékben saját projekt maradjon, hogy a képzéssel egyben az ügynökség értékeit is közvetítsük a kollégáink felé. Illetve ez a modell kellő rugalmasságot biztosított a tematika összeállításához, illetve az előadók felkéréséhez is. A képzés helyszínének egyébként a CEU-t választottuk, hogy színvonalas oktatási környezetben, az irodától mégis csupán pár lépésre tanulhassunk.

Mi az, amit egy ilyen képzés keretében jobban el tudnak sajátítani a munkatársaik, mint a mindennapi gyakorlat során?

Azt gondolom, hogy ez a képzés elsősorban abban segített, hogy mindenki kiszakadjon egy kicsit a napi munkavégzésből, új impulzusok érjék. Valószínűleg sok információ nem volt teljesen új a csapatnak, de szerintem ismételni, tudást felfrissíteni mindig hasznos. A képzés másik érdekes aspektusa szerintem az volt, hogy betekintést nyújtott különböző szektorok, cégek vagy akár társszakmák alapműködésébe és az aktuális trendekbe is, így szélesítette a hallgatók ismereteit, tájékozottságát.

A képzés tematikája szerint lesz szó többek között ügyfélkezelésről, sales-ről, marketing-alapismeretekről, médiatervezésről. Nem túl széles ez a merítés? Mit lehet megtanulni ezekről heti pár óra alatt?

A képzésben résztvevő kollégák a szakmában dolgoznak, releváns végzettséggel rendelkeznek, így nem arról van szó, hogy 1-2 óra alatt szeretnénk marketinget vagy médiatervezést tanítani. A cél az, hogy felfrissítsük az ismereteket, és biztosítsunk egy olyan szakmai alapismereti bázist, amit a Republic minden kollégájától elvárunk. Emellett folyamatosan ajánlunk olvasnivalókat, tehát az Adscool keretein kívül egyéni motivációtól függ, hogy ki mennyire szeretne elmélyedni az egyes témákban, hiszen lehet, hogy épp az egyik előadás kelti fel az érdeklődésüket valamilyen terület iránt.

Junior kollégától seniorig mindenkit „beiratnak”? Lehet-e így hatékony képzést tartani, hiszen a seniorok más várnak egy ilyen tréningtől, mint a sokszor az alapokat tanuló juniorok?

Mivel a senior kollégák jó pár éve a szakmában dolgoznak, és nem az iskolapadban ülnek, ezért azt gondolom, hogy számukra is abszolút releváns, hogy alapismereteket frissítsünk. Egyszerűen máshogy kellett jelen lenni az Adscool-on, mint a napi munkában, és azt tapasztaltam, hogy ez egyfajta felüdülést is jelentett a csapatnak. Ráadásul sok olyan alkalom volt, ami a szakmában eltöltött évek számától függetlenül biztosan új élményt nyújtott mindenkinek, ilyenek voltak például a workshop-ok vagy a kerekasztal-beszélgetések.

A képzés tematikájában azt írják, nemcsak a Republic munkatársai, vezetői adnak elő, hanem meghívott előadók is. Nem tartanak attól, hogy ez akár elszívó erőt is gyakorolhat a kollégákra?

Egyáltalán nem tartunk ettől, örülünk annak, hogy sokan elfogadták a meghívásunkat és így lehetőséget kapott a csapat arra, hogy személyesen, szűk körben találkozzon kiváló szakemberekkel. Hiszek abban, hogyha valaki szeret nálunk dolgozni és megbecsülve érzi magát, akkor nem kell attól félnünk, hogy könnyen elcsábítja valaki.

A végén kötelező lesz a vizsga. Ez nem riasztó a kollégáik számára?

A vizsga célja nem az volt, hogy feszültséget okozzunk, de fontosnak tartottam, hogy legyen egyfajta számonkérés, ami keretezi a képzést. Azt remélem, hogy a csapat hasznára válnak majd a későbbiek során is az Adscool-os prezik, jegyzetek, hiszen az egész kezdeményezésnek ez a legfontosabb célja. A vizsga sikeres elvégzése egyébként a karriertervek részeként előrelépési lehetőséget is biztosított minden résztvevő számára.

Hogyan teszik ezeket a képzéseket a Republic employer branding stratégiájának részévé?

A Republic hagyományosan nagy hangsúlyt fektet a dolgozók fejlesztésére, amelynek a rendszeres coaching folyamatok (egyéni-és teamcoaching-ok), a különféle szervezetfejlesztési és edukációs programok is mind a részei.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom