Kövess minket!

Karrier

Adatújságírást támogató program indul

Előadásokkal, workshopokkal és egy adatújságíróknak szóló díjjal indít fiatal újságírókat és az adatújságírást támogató közös programot az Asimov Alapítvány, a Független Médiaközpont és a Google.

Az „Adattal az újságírásért” elnevezésű projekt keretében az adatújságírást bemutató előadássorozatok és workshopok indulnak két magyar egyetemen, és egy fiatal adatújságíróknak szóló díjat is létrehoznak. A programban Budapesten az ELTE BTK MMI Média és Kommunikáció Tanszéke és Pécsett a PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke működik közre, ahol az érdeklődőknek bemutatják az adatokkal való munkát azok feltárásától kezdve a mögöttük rejlő történetek kibontásáig. A programok az egyetemi tanév második szemeszterében, 2016 februárjában indulnak. Az előadásokat elismert magyar és külföldi szakértők tartják majd, köztük Beata Biel lengyel újságíró, a digitális újságírás szakértője.

Az „Adattal az újságírásért” kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza az adatújságírást a szakma képviselőihez és az érdeklődőkhöz, módszereket és eszközöket adjon a kezükbe. „Az adatújságírás minden eddiginél szélesebb lehetőségeket és folyamatosan gyarapodó, innovatív eszközöket kínál az újságírónak. Megújítja a történetmondást, átláthatóbbá teszi a feltárt tényeket és folyamatokat. Hatékony eszköz abban, hogy az újságírás ma is betölthesse ellenőrző szerepét” – mondta az adatújságírás jelentőségéről Móricz Ilona, a Független Médiaközpont igazgatója.

Az előadások és workshopok mellett a program keretében a Független Médiaközpont szervezésében egy adatújságírás díjat is létrehoznak. Erre diákok és 30 év alatti fiatal újságírók jelentkezhetnek majd legkülönfélébb, adatújságírással kapcsolatos projektjeikkel. A beérkezett jelentkezéseket egy háromtagú, adatújságírókból álló zsűri fogja elbírálni. A nyertes pályamű készítője díjazásban részesül, és lehetőséget kap a projektje megvalósításán szerkesztőségekkel, újságírókkal együtt dolgozni. A pályázatot jövő év elején hirdetik meg, a részletekről a Független Médiaközpont honlapján is lehet majd tájékozódni.

A program részeként, az atlatszo.hu szakmai közreműködésével magyar nyelven is elkészül az Adatújságírás Kézikönyve, amely az adatújságírás iránt érdeklődőknek, valamint diákoknak szól, és az újságírás eszközeit és legfrissebb trendjeit mutatja be. A könyv ingyenes, PDF formátumban 2016 februárjától lesz online elérhető és letölthető. Az atlatszo.hu főszerkesztője, Bodoky Tamás a kézikönyv kapcsán arról beszélt, hogy „az adatújságírás magyarországi elterjesztése azért fontos, mert a magyar sajtóban a vélemények előnyt élveznek a tényekkel szemben. A kézikönyv segítséget nyújthat a magyar újságíróknak abban, hogy közérthető módon prezentálják a mindenkit érdeklő adatokat”.

Az “Adattal az újságírásért” projekt Magyarországon kívül Csehországban, Szlovákiában és Romániában indul el. Az Asimov Alapítvány és a Független Médiaközpont mellett a kezdeményezés regionális partnere a cseh és szlovák Nyílt Társadalom Alapítvány, valamint a romániai Független Médiaközpont.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom