Kövess minket!

Karrier

Magyar producert választottak a MIDPOINT TV Launch oktatási vezetőjének

Az Aranyélet kreatív producere, Krigler Gábor nemzetközi szinten oktatja és vezeti a forgatókönyvfejlesztéseket.

A MIDPOINT TV Launch-ot 2015-ben indították útjára, és 2017 óta működik három workshopból felépülő programként. A 2019-es programban számos kiegészítést és újítást vezettek be – ezek egyike lesz az együttműködés a program vadonatúj oktatási vezetőjével, Krigler Gáborral.

Krigler Gábor neve nem cseng ismeretlenül az európai tévéiparban: karrierje 1999-ben indult az ausztrál-német Grundy UFÁ-nál, ahol storylinerként dolgozott az első Budapesten játszódó drámasorozatukon. Az HBO saját gyártású produkciókért felelős osztályának 2010-es megalakulása óta kreatív vezetőként dolgozott; az összes magyar nyelvű sorozatot (Terápia, Társas Játék, Aranyélet) ő kísérte végig a fejlesztés legelső lépéseitől kezdve a gyártási fázisig.

A hír kapcsán a szakember válaszolt is néhány kérdésre.

Krigler Gábor

A TV Launch most futó, 2018-as programjában főmentorként működik közre. Hogyan értékelné ezt a szerepet – eltér a korábbi mentori feladataitól?

A TV Launch három intenzív workshopjával és rövid határidejű online kurzusaival különbözik minden korábbi munkámtól, leginkább egy gyorsfőző kuktához tudnám hasonlítani. „Az író ír” – szól a mondás, és a MIDPOINT-on tényleg az alkotásra kell koncentrálniuk a résztvevőknek. Nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor valaki egy profi írószoba tagjaként dolgozik, és ez hihetetlenül hasznos mind a résztvevők számára, mind számomra. Folyamatos tanulást jelent, és nagyon jó érzés látni, ahogyan az írók és projektjeik fejlődnek.

A korábbi szakmai tapasztalatai közül melyeket tudja legjobban hasznosítani a tévés írók és producerek új generációjának kinevelésében?

Az együttműködés a legfontosabb. Író-producerként megtanultam nagyon odafigyelni – nincsenek rossz ötletek. Mindenkit bátorítunk, hogy legyen aktív és szóljon hozzá, még akkor is, ha az ötlete nincsen teljesen végiggondolva, vagy akár teljesen oda nem illőnek tűnik. Bármilyen kis ötletcsíra alkalmas lehet arra, hogy a hatására valaki más a szobában előrukkoljon a probléma lehető legbriliánsabb megoldásával. A tévés írásban a folyamatos visszajelzés és az ötletekkel való pingpongozás a legjobb. Nincs se idő, se mód arra, hogy valaki írói válságba kerüljön.

A közép- és kelet-európai televíziós színtér ismeretében ön szerint melyek azok a legfontosabb készségek, amelyeket tanítani és fejleszteni kell a régió kapacitásfejlesztése érdekében?

Meglehetősen dühítőnek találom azt az automatikus feltételezést, hogy vannak olyan alapkészségek, amelyekkel nem rendelkeznek az íróink. Természetesen a tapasztalat sokszor hiányzik, ugyanakkor temérdek tehetséges alkotó van, akik pontosan tisztában vannak a történetmesélés alapelveivel. Rengeteg történetünk van, és rendelkezünk az elmesélésükhöz szükséges eszközökkel is, amire szükség van, az az írószobai gyakorlat megszerzése és az együttműködés elsajátítása. Elengedhetetlen, hogy kiaknázzuk a kulturális és társadalmi-gazdasági különbségeinket, és ne csak a legújabb amerikai vagy angol tartalmakat próbáljuk utánozni. Sokat tudunk nyújtani a nemzetközi tévédrámapiacnak, csak csiszolni kell azt a tudásunkat, hogy profi, jól tálalt anyagot kínáljunk határidőre, és ezt el is tudjuk adni.

Ön szerint milyen hatással lesz a TV Launch az iparágra a következő évek folyamán?

A régióban még nem született igazi áttörés – olyan sikersorozat, ami az egész világot bejárta volna. De biztos vagyok benne, hogy már igen közel járunk ehhez, és amikor egy projekt ilyen úttörő szerepre tesz szert – mint például a Terápia az izraeli tévében –, akkor a kapuk megnyílnak, és a világpiac onnantól kezdve oda fog figyelni a közép- és kelet-európai tehetségekre. A TV Launch áll ennek a folyamatnak az élén, és szívből remélem, hogy ez az áttörés a mi egyik projektünkkel fog bekövetkezni.

Mik a céljai a 2019-es program során?

Természetesen az a célunk, hogy minden projektünk olyan szintet érjen el, hogy a világpiacon versenyezhessen. Új célként pedig szeretnénk kinevelni a jövő fejlesztési vezetőit, olyan szakembereket, akik rendelkeznek a tévés drámák fejlesztéséhez szükséges készségekkel, és jó szemük van ahhoz, hogy kiválasszák a csatornáik számára megfelelő projekteket. De számomra mindig a folyamat a legizgalmasabb. Az, hogy egy szobában ülök a résztvevőkkel, tartom velük a kapcsolatot a rezidens workshopok között, és élvezem a haladást. Ha az emberi élvezi, amit csinál, jó eséllyel a végeredmény is jó lesz.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom