Kövess minket!

Karrier

Harc a digitális írástudatlanság ellen

A digitális készségekre hamarosan nem csupán az IT-szektorban, de minden érdemi munkahelyen szükség lesz – hívja fel a figyelmet az IVSZ.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége az Információs Társadalom Parlamentje (Infoparlament) jubileumi, ötödik rendezvényén mutatta be az iskolai digitális oktatás megújításának tervét.

Az IVSZ rávilágított, hogy a gazdaságpolitika által kitűzött 2 százalékos növekedési cél teljesítése az infokommunikációs ágazatban jelenleg üresen álló közel húszezer álláshely betöltésével biztosítható lenne. Ugyanakkor a digitális írástudás nem csupán informatikus és IT szakértői állásokban fontos: a fejlett világban már szinte minden érdemi pozíció megköveteli az IT-környezet használatát vagy a digitális készségeket.

Ezzel szemben a magyar közoktatás meglehetősen gyengén teljesít a digitális készségek kialakítása terén: a 2012-es PISA-felmérésen a magyar diákok az OECD-országok közül hátulról a negyedik helyen végeztek digitális szövegértésben. (Nálunk rosszabb eredményt Brazília, az Egyesült Arab Emírségek és Kolumbia produkált, míg az élbolyban ázsiai országok – Szingapúr, Korea, Kína és Japán – találhatóak.) A diákok mintegy 35 százaléka teljesen digitális analfabétának tekinthető, további 25 százalék készségszintje nem kielégítő. A PISA-teszt olyan típusú készségeket mér, mint például az online vonatjegy-foglalás vagy egy MP3-lejátszó, illetve egy légkondicionáló beállítása.

A kapcsolódó kutatás arra is rávilágított, hogy az iskolai számítógépezés a digitális szövegértésre összességében negatív hatással van, míg a mérsékelt idejű otthoni használat (beleértve a házi feladat megírása kapcsán végzett netezést) pozitívan befolyásolja a készségeket. Előbbi jelenségre magyarázat lehet az iskolák elavult informatikai felszereltsége, lassú internetkapcsolata, valamint a nem kellően felkészített és motivált tanári kar is, míg a fiatalok aktívan, saját maguk által vezérelve és a kortársakkal együtt tudnak igazán tanulni.

A fenyegető helyzet kezelésére, a további leszakadás megelőzésére az IVSZ stratégiai és rövidtávon megvalósítható taktikai javaslatokat is megfogalmazott.

Stratégiai célkitűzések:

 • Az iskola legyen a hely, ahonnan a diák felfedezi a világot! 100 Mb/s netkapcsolat legyen elérhető minden tanteremből.
 • Az iskola ne legyen múzeum! Eszközök 25%-ának frissítése vagy cseréje évente, az eszközök átlagéletkora legfeljebb 3 év legyen.
 • A programozás is legyen része az informatikaoktatásnak! Kötelező robotprogramozás minden általános iskolásnak, kötelező mobil/webfejlesztés minden középiskolásnak.
 • A digitális eszközök használata legyen alapkészség. Legalább 2 informatika/programozás óra hetente.
 • Legyen esélyegyenlőség a digitális fejlődésben is!
 • Minden tanóra használja ki a digitális technológia lehetőségeit! Minden pedagógusnak legyen saját laptopja, a tanórák legalább 25-50 százaléka infokommunikációval támogatott.

2018-ig megvalósítható teendők:

 • A tanár legyen a diákok digitális fejlődésének motorja! Pedagógus IKT továbbképzés minden évben; 1 IKT pedagógiai asszisztens/10 pedagógus; 1 rendszergazda/100 tanuló
 • A gépírás tanítása legyen kötelező általános iskola felső tagozatában!
 • Legyen kötelező digitális tehetséggondozás!
 • Legyen minden élethelyzetben támogatott a tanulás! Iskolaim otthoni, intézményi oktatási környezetek szinkronizálása
 • Támogatni kell a digitális tananyagok terjedését! 5% ÁFA a digitális tankönyvekre is
 • A diákok saját okoseszközei váljanak taneszközzé, vonják be azokat is az oktatásba! Tiltás helyett támogatás.

Az IVSZ becslése szerint javaslataik összköltsége éves szinten mintegy 150-200 milliárd forint (melynek egy része már költségeket vált ki), de gazdasági és társadalmi haszna ezen jóval túlmutató.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom