Kövess minket!

Karrier

10 kérdés Jámbor Péterhez

Az utóbbi hetek hazai és külföldi történéseit Jámbor Péter, a Publicis reklámügynökség ügyvezető igazgatója kommentálja. A szakember számos FMCG-cég után hét évet töltött a Magyar Telekomnál, legutóbb a Provident marketingigazgatója volt. Megbízóként rengeteg reklámügynökséggel dolgozott együtt. Most kipróbálja, milyen az élet az asztal másik oldalán.

1 Korábban számos nagy cégnél dolgoztál az FMCG-szektorban, majd hét évet húztál le a Magyar Telekomnál, de mégiscsak reklámügynökségi tapasztalat nélkül lettél a Publicis ügyvezetője. Mi segített, talán a Gondviselés?

Nem az, bár legutóbbi munkahelyem, a Provident után rögtön itt kötöttem ki. Az első látásra jogos megjegyzés, hogy nem dolgoztam reklámügynökségnél. Ellenben dolgoztam rengeteg reklámügynökséggel, legalább tizenöttel. Valószínű, hogy jelenlegi munkatársaim többségének nem volt módja annyi reklámügynökség munkastílusát megismerni, mint nekem az utóbbi másfél évtizedben.

Ügyféloldalról tehát bőséges tapasztalatot szereztem a megbízó-reklámügynökség együttműködésről. Szerettem volna végre azt is kipróbálni, milyen érzés az asztal másik oldalán ülni. Ha olyan viszonyban leszek az ügyfelekkel, amilyenben korábban, megbízóként az ügynökségekkel voltam, akkor nagyon boldog leszek. Jó emlékeim vannak az előző időszakból.

2 A cégek egyre kevesebbet költenek klasszikus hirdetésekre, rádiós és tévés szpotokra, miközben nő a BTL-kommunikáció és a közösségi médiás megoldások szerepe. Lesz munkájuk jövőre is a reklámügynökségeknek?

Van, akinek lesz, sőt a jövőben sokkal több és kompexebb feladat vár a kommunikációs szakmára. De a nyerő ügynökségek nagyon másképp fognak kinézni, mint a mostaniak. Az elmúlt húsz évben az iparágat a folyamatos specializáció, széttagozódás jellemezte. Sorra váltak le a reklámügynökségekről az egyes – lehet, hogy Magyarországon csak papíron vagy embrionális állapotban létező – részlegek, míg az új kihívásokra, mint például az internet térnyerése, start-up cégek reagáltak jobban.

Ez odáig vezetett, hogy ma egy átlagos ügyfél hat-nyolc különböző ügynökséggel áll kapcsolatban, és lehet, hogy mindegyikük a saját részterületének legjobb ismerője, de ezen tevékenységek összehangolása nagyon döcögős. Ezzel ügyfélként folyamatosan szembesültem, senki nem kínált azonban hitelesen átfogó megoldást.

3 Elképesztő tempóban fejlődik a mobiltelefónia és a mobilos alkalmazások területe. Az iPhone évek óta sztár, a Google Androidja viharosan terjed, a Windows Phone 7 fejlesztői csomagját már hétszázezren töltötték le, együtt készít 3D-mobilt az Intel és a Nokia… Extelekomosként nem érzel nosztalgiát a telefónia iránt?

Nosztalgiát nem. Ebben az iparágban a múltból egyébként sem lehet sokáig megélni, de továbbra is nagyon izgalmasnak tartom ezt a szektort. Helyi szempontból különben a szolgáltatók közötti küzdelem érdekesebb, hiszen a készülékek és az operációs rendszerek harca a globális szintéren zajlik, mi ebben jóformán csupán felhasználóként veszünk részt, egyébként szinte csak érdeklődőként figyelhetjük. Izgalmas ellentmondás, hogy míg globális szinten minden a felhasználó-központúságról szól, addig nálunk viszonylag kevés különbséget érzékelhetünk a szolgáltatók között.

4 Forradalom zajlik a szemünk előtt: az USA-ban már többen látogatják a Facebookot, mint a Google keresőoldalát. Melyik óriás kerülhet ki a gigászok csatájából?

Nagyon sok forduló van még hátra ebből a küzdelemből, és mindkét félnek sok van a tarsolyában, de alapvetően az évtized két nyerteséről beszélünk. A két márka ugyanakkor nagyon eltérő irányból közelíti meg a felhasználóit. Míg a Google elsődlegesen objektív, racionális társ, akire támaszkodhatunk, a Facebook a személyesség, a testre szabottság lehetőségét kínálja, ami egy mélyebb, emberibb igény, így én bennük látom a nagyobb potenciált.

5 Alig vagyunk túl a tavaszi árvizeken, most nézhetjük a mások baját. Moszkva kis híján belefulladt a hőségbe és a füstbe, Pakisztánt elviszi az árhullám, Kínát romba döntik az újabb földrengések. Nagy háborúk nincsenek mostanában, helyette a természet végez az emberiséggel?

Csak nem… A klímaváltozás témakörében nem tudnék megalapozott véleményt mondani, de azt gondolom, ha van is egy trend a természeti környezet romlásában, az hosszú távon érvényesülő, lassú folyamat. Sok hozzáértő ember véleményét meghallgattam már erről. Aminek azonban mostanában szemtanúi vagyunk, ezek a nagy katasztrófák extrém, egyedi esetek. Korábban is voltak ilyen kataklizmák, csak azok nem kaptak ekkora szerepet az életünkben, mert a média húsz-harminc vagy száz évvel ezelőtt nem szembesített a maihoz hasonló módon ezekkel a tragédiákkal.

6 Kína felől nem csak katasztrófákról kaptunk hírt mostanában. Az óriási tempóban növekvő kínai gazdaság összesített GDP szempontjából most előzte meg az évek óta stagnáló Japánt, és feljött az USA mögé a képzeletbeli dobogó második helyére. Megállíthatatlan Kína növekedése, jobban tesszük, ha elkezdünk tanulni kínaiul?

Én egyelőre azt tapasztalom, hogy a kínaiak tanulnak magyarul, mert egészen rugalmasan reagálnak a kisebb lehetőségekre is. Annyiban megállíthatatlan a trend, hogy a feltörekvő világnak ez a hatalmas, hatékony, agresszív, olcsó munkaerővel rendelkező országa teret nyer az elkényelmesedett nyugati civilizációval szemben. Hosszabb távon azonban valószínűleg Kína is el fog kényelmesedni, és veszíteni fog a jelenlegi versenyelőnyéből. Európának nem kell félnie, de lássuk be, elég jól és kényelmesen élünk, nemcsak a nyugat-európaiak, de mi, magyarok is. Akik most teret hódítanak, azok nagyon keményen megdolgoznak a sikerükért. Én személy szerint meghajlok a kínaiak teljesítménye előtt.

Indiát kicsit közelebbről megismertem, és még mindig nagy tisztelettel gondolok azokra az emberekre, akikkel ott találkoztam. A kilencvenes évek elején még hatnapos munkahéten, napi tizenkét órában dolgoztak, és sokszor többet tettek le az asztalra, mint mi.

7 Amerikai kutatók egy egereknél előforduló víruscsaládot fedeztek fel krónikus fáradtság szindrómával élő embereknél. Lehet, hogy a bennünk szunnyadó Miki egér miatt nem vagyunk képesek nagyobb teljesítményre?

Na, ezt a kérdést már vártam! Meg vagyok róla győződve, hogy így van, és hogy tudósok már dolgoznak is a betegség ellenszerén, nanoméretű macskák kifejlesztésével.

8 Térjünk vissza magyar földre. Úszóink, kajak-kenusaink halomra nyerték az érmeket az augusztusi világversenyeken. Lehet, hogy legalább a vizes sportokban nagyhatalom leszünk?

Nagyon jó, hogy van valami, amire ennyire büszkék lehetünk. Ha már a foci színvonala leromlott az ötvenes évek óta, legalább ezekben a sportágakban erősítsük meg a pozícióinkat. Mondom ezt annak ellenére, hogy a nyaralás miatt a sikerekből elég keveset láttam a saját szememmel, de a híradásokat figyelemmel követtem.

9 A Loki tavalyi BL-ősze valóban már csak egy szép emlék, csapataink idén is gyorsan elvéreztek a selejtezőkön. Megint tizenöt évet kell várnunk egy értékelhető futballsikerre?

Nemrégen olvastam, hogy a fociban sokkal nagyobb a szerencse szerepe, mint más sportokban, és így mindig van esély váratlan győzelmekre, de lássuk be, a megfelelő háttér nélkül ezek csak tiszavirág-életű sikerek lehetnek. Az elmúlt évtizedekben a világ számos országában alakítottak ki széles kör számára elérhető, modern infrastruktúrát, és jó néhány klub tudományos alapossággal foglalkozik az utánpótlással, nálunk pedig az ilyenek maximum üdítő kivételeknek számítanak.

Néhány éve kezdenek például elterjedni a műfüves pályák. Amikor még én játszottam NB I-es ificsapatban, tizenhat évesen kezdtünk ismerkedni a becsúszó szereléssel, mert addig a salakon az „nem volt szokás”, hiszen nem volt módunk gyakorolni.

10 Mi volt az az esemény, ami az utóbbi hetekben leginkább jókedvre derített?

Azt élem meg most nagyon-nagyon jól, hogy míg korábban marketingigazgatóként, gyártói oldalon a kapcsolataim nyolcvan-kilencven százaléka belső kapcsolat volt, most a reklámügynökség révén rengeteg külsőssel találkozom. Köztük régi ismerősökkel, akikkel nagyon jó újra összejönni és együtt dolgozni. Remekül érzem magam ebben a helyzetben.

 

 

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom