Kövess minket!

Egyéb kategória

Tartalom? Az drága!

A közönség érdeklődése csak minőségi tartalommal tartható fenn. Az ilyen kiadványok viszont drágák, ezeket senki sem képes finanszírozni. Hol a kiút?

„A hazai internetes tartalomszakma egésze viszont üzletileg rettentő nyomorult helyzetbe került, amiből nem sok jó látszik a jövőre nézve – 2013 őszén sajnos ezzel a szomorú szakasszal kell zárnom. Az évtizedes munkával a prémiumkategóriába pozicionált portálhirdetés ma sajnos a reklámpiacon a diszkontáru kategóriájába került” – olvasom Gerényi Gábor sorait az Index történetéről szóló sorozata utószavában.

A helyzet nagyon nehéz, a nyomott árakon értékesített reklámfelületekből nem folyik be elég pénz, egyre nehezebb elfogadható minőségű kiadványokat előállítani. Ha viszont nem elég jó a tartalom, nem lesz elég nagy a forgalom, ami miatt tovább csökken a reklámbevétel. A csökkenő bevételből… Ördögi kör. Ebből a legtöbben sajnos úgy próbálnak kitörni, hogy botrányosan rosszul fizetik meg az újságírókat.

Egyéb kategória

Zamárdi eltávolodhat a fesztiváloktól

Zamárdi már csak egyéves szerződést kíván kötni a Balaton Sound szervezőivel, ugyanakkor megállapodást írt alá arról, hogy a Balaton-átevezés idén nyártól Zamárdiba költözik – közölte Csákovics Gyula (független) polgármester kedden az MTI-vel.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Mint elmondta, régóta komoly feszültséget okoz, hogy a fesztiválok (az előkészületekkel és utómunkálatokkal) a nyári főszezon nagy részében, hat héten át lefoglalják a település másfél kilométernyi szabad partszakaszát. Hozzátette, múlt nyáron, amikor a rendezvények a koronavírus-járvány miatt elmaradtak, “NDK-s időket idéző” tömegek lepték el ezt a parti részt.

A turizmusból élő vendéglátósok, szállásadók nem is panaszkodtak, az önkormányzatnak viszont 130 millió forintos bevételkiesést jelentett, hogy nem szedhetett közterület-használati és parkolódíjakat – jegyezte meg.

“Megítélésem szerint a lakosság többsége szívesebben látna már Zamárdiban sportrendezvényeket, mint nagyfesztiválokat, és a világ sem afelé halad, hogy több tízezer ember zsúfolódjon össze napokig egy helyen” – fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, idén már nem öt évre, hanem csak egy évre kötnének megállapodást a Balaton Sound és a Strand fesztivált szervező Sziget Kft.-vel, szigorú feltételekkel, és dupla bérleti díjért. A hétvégéig várják a választ, hogy a szervezők elfogadják-e a település feltételeit.

Ha a járvány miatt az idén nem tarthatóak meg ezek a fesztiválok, opcionálisan egy évvel meghosszabbítható lenne a megállapodás, de aztán a mintegy 2500 lakosú Zamárdi végleg szeretne megválni a napi 25-30 ezres tömeget vonzó Balaton Soundtól és a hasonló nagyfesztiváloktól – mondta Csákovics Gyula.

Közölte azt is, Zamárdi önkormányzata szerződést kötött a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel arról, hogy Fonyód-Badacsony helyett Zamárdi-Tihany, illetve Zamárdi-Balatonfüred között, vagyis egy rövidebb és egy hosszabb távon rendezik meg idén – a tervek és a lehetőségek szerint júliusban – a Balaton-átevezést.

Elmondása szerint az önkormányzatot a szövetség kereste meg azzal, hogy a fonyódi helyszínt “kinőtte” a több ezres tömeget vonzó sportrendezvény. A távlati tervek arról szólnak, hogy a Balaton-átevezés egy több napos, strandi sportágakat is befogadó, családi tömegsportrendezvénnyé nője ki magát – mondta Zamárdi polgármestere.

Tovább olvasom

Egyéb kategória

Problémák vannak a zöld reklámokkal

A GVH is részt vett az Európai Bizottság és a tagállami hatóságok Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózatának (CPC) közös vizsgálatában.

Közzétéve:

Pixabay

A tagállami hatóságokból álló Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózat (Consumer Protection Cooperation Network – CPC) közös vizsgálata 2020 októberében és novemberében tekintette át az online kereskedelemben használt, környezetbarát jellegre és fenntarthatóságra vonatkozó reklámállításokat – számolt be róla a GVH. Az összehangolt akció (úgynevezett sweep) során a hatóságok összesen 344, online értékesített termék és szolgáltatás környezeti jellemzőire vonatkozó állításait ellenőrizték különböző szektorokban (pl. textiltermékek, kozmetikumok, háztartási eszközök), hogy felmérjék azok megbízhatóságát és egyértelműségét.

A feltártak alapján a hirdetések nagy része (59%-a) nem biztosított a fogyasztók számára könnyen elérhető bizonyítékokat állításai alátámasztására. A reklámok 37%-a sugallta félreérthető állításokkal, hogy a vállalkozás tevékenysége nincs negatív hatással a környezetre, vagy kizárólag pozitív hatással bír. A vizsgálat emellett 7 olyan hirdetést is feltárt, amely valamely környezetvédelmi tanúsító szervezet támogatását vagy jóváhagyását állította valótlanul.

Az állítások összességét tekintve elmondható, hogy 42%-uk esetében feltételezhető azok valótlan vagy megtévesztő jellege. Pozitívumként emelhető ki, hogy az esetek 76%-ában az állítások nyelvezete érthető volt.

Az európai vizsgálattal egyidejűleg a 65 ország fogyasztóvédelmi szervezeteit tömörítő, nemzetközi ICPEN hálózat (International Consumer Protection and Enforcement Network) is lefolytatta azonos célú ellenőrzését, mely hasonló tendenciákról számol be.

A magyar versenyhatóság korábban már figyelmeztette a fogyasztókat az ilyen típusú, megtévesztő hirdetésekre, tavaly decemberben pedig közzétette úgynevezett „Zöld marketing” tájékoztatóját, hogy segítse a vállalkozásokat a környezetbarát jellegre és fenntarthatóságra vonatkozó, megfelelő reklámgyakorlat kialakításában – jegyzi meg a GVH.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Egyéb kategória

Így húznak hasznot a kiberbűnözők a járványból

A kiberbűnözők kreatívak, az elmúlt hónapokban többen is a járványból próbáltak hasznot húzni – figyelmeztet az ESET a biztonságtechnikai szoftvermegoldásokat fejlesztő vállalat legfrissebb jelentésében. A bűnözők vagy az egészségügyi hatóságok tagjainak adták ki magukat, vagy hiánycikk védőfelszereléseket kínáltak eladásra. Magyarországon arcmaszkokat kínáló hamis webshopokkal, illetve kéretlen levelekkel támadták a felhasználókat.

Közzétéve:

A legújabb átverések már a vakcinával kapcsolatosak, tömeges terjedésük miatt az Interpol és az Europol is riasztást adott ki. A bűnözők kéretlen üzeneteikben a személyes adatok és banki azonosítók megadása után a várakozási listán való előrébb jutást, vagy akár felár ellenében azonnali oltóanyagot ígérnek – hívták fel a figyelmet.

Az öt leggyakoribb átverés közül – amelyre az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint érdemes figyelni – az első az online vásárlás és aukciós átverés.

A csalók hamis kiskereskedelmi weboldalakon nevetségesen alacsony áron kínálják híres márkák luxustermékeit.

Aki egy ilyen weboldalról rendel valamit, az általában meg sem érkezik, vagy ha mégis, az biztosan egy silány minőségű hamisítvány lesz. Rosszabbul járhat, aki a rendelés során megadta a hitelkártya adatait is, mivel a csalók bármikor visszaélhetnek azokkal. A szakértők szerint ezért csak olyan megbízható, ismert webshopból érdemes vásárolni, amelyik igazolt korábbi eladásokkal rendelkezik.

A második az úgynevezett “money mule” átverés: az új pénzmosási technika során a bűnözők a pénzintézetekkel történő kapcsolatfelvételt iktatják ki, és egy harmadik személy – money mule, azaz pénzöszvér – közreműködésével bújtatják a pénzüket.

Az esetek többségében vagy otthoni munkavégzéssel csábítják az áldozatokat, vagy online társkereső platformokat használnak.

A szakértők szerint, ha egy távmunkalehetőség magában foglalja pénz utalását egy állítólagos ügyfél számára, ne fogadja el senki az állást, illetve legyen gyanús, ha egy társkeresőn megismert udvarló kéri, hogy küldjenek pénzt valakinek az ő nevében, és utasítsák el a kérését.

Egy újabb átverési kategória a lottó és nyereményjáték csalások: az áldozat egy kéretlen e-mailt, telefonhívást vagy SMS-t kap, amelyikben azt állítják, hogy egy nagyobb összeget vagy valamilyen luxusnyereményt nyert, amiért csak korlátozott ideig tud jelentkezni.

Ehhez először meg kell fizetnie egy bizonyos összeget, például az adók fedezetét vagy a szállítási, esetleg más képzeletbeli költséget.

Mivel a nyereményjáték nem is létezik, az áldozat soha nem kapja meg az ígért nyereményét, hiába fizeti meg a kért összeget – figyelmeztetnek az ESET szakértői.

Az úgynevezett adócsalások során a bűnözők a helyi adóhatóság nevében adathalász e-maileket küldenek, amelyek révén megpróbálnak személyes és pénzügyi információkat kicsalni áldozataiktól.

A megszerzett adatokat pénzügyi csalásokra és személyazonossággal való visszaélésre használják.

Aki kap ilyen e-mailt, amit állítólag a helyi adóhatóság küldött, a legjobb, ha közvetlenül az adóhatósághoz fordulva ellenőrzi – közölték.

Az ötödik leggyakoribb átverés a befektetési csalások. Az egyik legismertebb közülük egyfajta piramisjáték, ahol a korábbi befektetőket az újonnan érkezett befektetők pénzéből fizetik ki, egészen a rendszer összeomlásáig.

Ezt is általában egy e-mail küldésével kezdik a csalók, amiben bemutatnak egy jónak tűnő üzletet a befektetés megtízszerezésére.

Előfordulhat, hogy a csaló létező befektetési társaság képviselőjének adja ki magát. A szakértők szerint alaposan meg kell vizsgálni a lehetőséget, és a mögötte álló céget.

Tovább olvasom