Kövess minket!

Egyéb kategória

Facebook-variációk napilapokra

Rövid időn belül saját Facebook appal rukkolt ki a WSJ.com, a Washingtonpost.com és a Guardian.uk. Eddig szerzett tapasztalataimat az alábbiakban foglalom össze.

A Facebook a továbbfejlesztésnek becézett öngyilkossági kísérletek folyamatos bonyolítás ellenére is él és virul. Az online napilapok is szeretnének kapni egy keveset ebből az életerőből. A baj csak az, hogy eddig még nem vált egyértelművé, mi hozza be és mi viszi el a forgalmat. Egy dolog biztos: a cikkek linkjeinek automatikus kirakása a közösségi oldalakra nem elég.

Az elmúlt hónapokban 3 vezető napilap háromféle megoldással próbálkozott. Vajon melyik az “igazi”?

WSJ – WSJ Social

A WSJ Social (egyelőre) ingyenes Facebook-alkalmazás, aminek segítségével a Facebookon belül, vagyis imádott közösségi hálózatod elhagyása nélkül olvashatod a Wall Street Journal (egyes) cikkeit.

A mostanában divatos, csupán képekből és főcímekből összeállított címlapról azonnal a kiválasztott cikkoldalra juthatsz. A cikkek megjelenítése korrekt, reklámot – világosan elkülönítve – csak az oldal tetején találsz. Ha finoman is, de folyamatosan próbálnak rávenni, hogy menj át az újságág honlapjára. Akinek nincsenek kötélből az idegei, az idővel át is megy, mert a Social Reader lebutított lehetőségei messze nem nyújtanak annyit, mint a honlap.

A WSJ Social leginkább azoknak az olvasóknak szól, akik továbbra sem cikkekben, hanem kiadványokban gondolkodnak, örömmel lapozgatnak, nézelődnek és szívesen veszik a szerkesztői ajánlatokat.

Washington Post – Social Reader

A Washington Post más utat választott. Saját cikkeinek “áthúzása” helyett inkább hírgyűjtőt épített és a partnerek anyagai közé rakosgatja be saját cikkeit. A WaPo az év elején rukkolt ki saját, a Google News alternatívájának szánt Trove hírgyűjtőjével, ennek lebutított, lényegesen kevesebb forrásra leszűkített, viszont a Facebookon belül (ingyenes alkalmazásként) működő változata a Social Reader.

A “social” itt nem csak azt jelenti, hogy a hírgyűjtő a Facebookon működik, hanem azt is, hogy láthatod, hogy az alkalmazást használó ismerőseid közül ki melyik cikket olvasta (pontosabban: melyik cikket nyitotta meg). Ez sokszor érdekesebb információ, mint maga a cikk.

The Guardian on Facebook

A Guardian a múlt héten napvilágot látott variációja inkább a WSJ Socialra emlékeztet, mivel saját tartalmát adja közre Facebook alkalmazás segítségével. A WSJ megoldásával szemben a Guardian nem erőlteti az alkalmazáson belüli lapozgatást, lehetővé teszi, de nem nyomja erősen a webes kiadásra való átkattintást. Természetesen itt is követheted ismerőseid aktivitását. A Guardian szerkesztői úgy gondolják, hogy itt az ideje feloldani a korábban praktikus okokból létrehozott tartalmi csomagokat, ezért az egyes rovatoknak önálló Facebook oldalt hoztak létre. Külön-külön így nem olyan mutatós ugyan a rajongók száma, viszont egyértelműen különválnak az egyes tartalmak és az egyes célcsoportok. A Guardian on Facebook alkalmazásból ezek az oldalak is közvetlenül elérhetők.

Itt tartunk jelenleg. Minden jel arra mutat, hogy egyik alkalmazás sem fogja megváltoztatni a média fejlődésének az irányát, inkább kiegészítő szerepet játszanak. Mindhárom alkalmazás mögött az “ott kell lenni, ahol az emberek vannak” gondolat , illetve az osztódva szaporodást illető remény munkálkodik.

Szép dolog, hogy a nagy kiadványok ilyen új alkalmazásokkal ajándékoznak meg bennünket. Szeretjük is ezért őket, de kérdés, hogy elég-e ez nekik? Közvetlen bevételt láthatóan csak a WSJ Social termel. (Nem hinném, hogy ez meghatározó elem lenne a WSJ bevételi tervében.) Hoznak az alkalmazások új érdeklődőket? Képesek lesznek-e őket új előfizetővé, de legalább új reklámfogyasztóvá konvertálni? Sokakkal együtt én is izgatottan várom a válaszokat ezekre a kérdésekre!

Egyéb kategória

Al Pacinóval és John Travoltával forgatnak új thrillert a Kennedy-gyilkosságról

Mellettük Viggo Mortensen, Shia LaBeouf, Rebecca Pidgeon és Courtney Love neve is olvasható David Mamet Assassination című filmje sztárszereposztásában, a forgatás szeptemberben kezdődik Kanadában.

Közzétéve:

John Travolta amerikai színész az Egy este John Travoltával című rendezvényen Sydney-ben 2019. november 6-án, fotó: MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

A tervezett alkotást az Archlight produkciós cég mutatja be a cannes-i nemzetközi filmvásáron adta hírül a Deadline.com nyomán az MTI.

Az Assassination forgatókönyvét a Pulitzer-díjas, Oscar-jelölt David Mamet írta Nicholas Celozzival, és a rendezői székben is Mamet ül majd.

A Kennedy-gyilkosságot Mamet egy maffiafőnök szemszögéből idézi fel. A rendező koncepciója szerint Kennedy meggyilkolását Sam Giancana chicagói maffiafőnök rendelte el, bosszúból, amiért az elnök szembefordult vele megválasztása után, holott a maffia támogatta a megválasztását. Oliver Stone JFK című 1991-es filmjében is fontos szerepet kapott a Kennedy-gyilkosságnak ez a szála.

A társforgatókönyvíró Celozzi az unokaöccse Giancanának. A film operatőre az Oscar-díjas Robert Elswitt, producere pedig Corey Large és Nicholas Celozzi. A produkciót, amelynek forgatása szeptemberben kezdődik Vancouverben, a 308 Enterprises finanszírozza.

Mamet drámaíróként a Glengarry Glen Ross és Speed-the-Plow című darabjaiért kapott Pulitzer-díjat és Tony-jelölést. Az Amikor a farok csóválja és Az ítélet című filmek forgatókönyvéért pedig Oscar-díjra jelölte az amerikai filmakadémia. Legismertebb forgatókönyvírói munkái közé tartozik még A postás mindig kétszer csenget, Az érinthetetlenek, a Hoffa és a Hannibal. Ő írta a Glengarry Glen Ross című film forgatókönyvét is, amelynek főszerepét Pacino játszotta.

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A Veszprém Televízió munkatársáé lett a Szalézi-sajtóösztöndíj

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kedden este átadta az idei Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat, amelyet ebben az évben Ridavics Pál kapott, aki több mint tíz éve dolgozik kommunikációs területen. Ridavics Pálnak a díjat Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke adta át ünnepélyesen a Központi Papnevelő Intézet dísztermében, Budapesten.

Közzétéve:

Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

A díjátadást megelőzően, szentmisén közösen imádkoztak az újságírókért az intézet kápolnájában.

A díjazott laudációjában kifejtették, hogy Ridavics Pál a Veszprém Televízió oszlopos és elismert tagja, de munkája nem korlátozódik a vármegyeszékhelyre, hiszen ő az M1 hírcsatorna Veszprém vármegyei tudósítója, továbbá rendszeresen jelennek meg anyagai a köztelevízió M2, M5 és Duna csatornáin is. A Veszprém Televízióban híradásokat és közéleti magazinműsorokat szerkeszt és vezet, folyamatosan követi Veszprém és térsége, valamint a Veszprémi Főegyházmegye híreit.

A Katolikus Krónika a Veszprém Televízió havonta jelentkező vallási műsora, amely már több mint húsz éve mutatja be az érsekség hitéleti és vallási munkáját. Ridavics Pál ebbe a munkába kapcsolódott be

– emelték ki. Hozzátették: szintén a Veszprém Televízió műsorán szerepel a Keresztkérdés – közéleti kérdések katolikus szemmel című vallási magazin, amelynek a díjazott a szerkesztője és műsorvezetője is. Vendégeivel, akik a Veszprémi Főegyházmegye papjai vagy hitüket megvalló világiak, egy-egy közéleti vagy vallási aktuális kérdést tekintenek át – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Egyéb kategória

Gigantikus takarítást tart az Apple és a Google

Közelít a millióhoz a vállalatok mobilos boltjaiból idén eltüntetett appok száma.

Közzétéve:

Az Apple és a Google nagy egyetértésben megkezdték az elmúlt hónapokban az App Store és a Play Áruház kitakarítását, a fejlesztőik által magukra hagyott és a mobilozók által nem használt szoftverek eltüntetését. A folyamatos tisztogatás fő okai, hogy az érintett appok és játékok hozzájárulnak az aktívan fejlesztett termékek eltemetéséhez a keresési találatokban, továbbá műszakilag és jogilag sem feltétlenül felelnek meg az aktuális adatvédelmi sztenderdeknek.

Pixalate csalásvédelmi cég beszámolója szerint az Apple és a Google nem aprózzák el a régi appok útból való eltakarítását: míg az idei első negyedévben 220 ezer, addig a második negyedévben már 592 ezer magára hagyott terméket tüntettek el az alkalmazásboltjaikból, így az első félévben 812 ezernél járt a szanálás mérleg – tudósított az Origó.

Tovább olvasom