Kövess minket!

Egyéb kategória

A blogoszféra állapota

Egyesek ugyan már évek óta temetik, de a ″blogoszféra″ köszöni szépen, jól van. Megjelent a Technorati friss jelenése a blogoszféra állapotáról.

Amikor 2004-ben belekeveredtem a blogolásba (és ezzel együtt a web 2.0-nak nevezett világba), a Technorati volt az egyik bálvány, akit állandóan figyeltünk, akihez fohászkodtunk. A Technorati volt ugyanis a leg(el)ismertebb blogkereső, vagyis a blogokról való tudás legfőbb forrása. (Mellesleg évekig a Technorati toplistája volt a bloggerek egyik állandó vitatémája.)

A Technorati 2004-től kezdve adta ki éves a State of the Blogosphere jelentését. Eleinte afféle blogger-biblia volt ez számunkra, később azonban egyre több szakmai probléma merült fel a jelentéssel kapcsolatban.

Már a blogok túl vannak a “hype” korszakon, blogot írni ma nem számít rendkívüli tevékenységnek. A Technorati sem a web 2.0. sztárja, csak az egyik háttrében dolgozó szolgáltató. Az idei jelentés tudományos alaposságát, üzleti befolyásmentességét nem tudom felmérni, az adatok között viszont érdeklődéssel szemezgetek. (A Technorati adatai ugyan az egész világra kiterjednek, de csak az angol nyelven írt blogokra vonatkoznak.)

Nem (gender): A blogolás továbbra is inkább a férfiak területe. (60:40 arány). Legfeljebb a még mindig túltengő tech blogokkal tudom ezt igazolni, hiszen a nők általában jobbak a kommunikációban.

Életkor: A bloggerek többsége ugyan a 25-44 év közötti sávba esik, de harmaduk idősebb 44 évnél. (A 25 évnél fiatalabbak közül kevesen blogolnak. Számukra talán régimódi ez a kommunikációs forma.) 44 év fölött láthatóan nagyobb a blogoló vállalkozók aránya.

A blogolás célja: Tavaly óta érezhetően csökkent az alkalmazottként, vagy vállalkozóként, teljes munkaidőben blogolók száma. (Egy részük nyilván átigazolt közösségimédia-menedzsernek, szakértőnek).

Blogger tapasztalat: A bloggerek nagyjából 30-35 százaléka 2-4 éve tolja az ipart. A 4-6 éve blogolók aránya csak 20-25 százalék. Úgy látom, hogy aki átvészeli az első évet, az hosszabb időre is megmarad a blogolásnál.

Blogolással töltött idő: A legtöbb blogger heti 1-3 órát tölt blogolással. A 40 órát, vagy annál többet blogolók többsége (25 százalék) ugyan hivatásos (megélhetési) blogger, de akad itt is néhány százaléknyi lelkes amatőr.

Nem is folytatom, akit nem érdekel, az már úgyis unja, akit meg érdekel, az olvassa el a teljes jelentést!

Hasonló hazai vizsgálatról nem tudok, de arra tippelek, hogy nálunk is a 25-35 éves korosztály a legaktívabb, több férfi blogol mint nő, az anyagi ellenszolgáltatás nélkül blogolók vannak a legtöbben. Nálunk továbbra is kevés a vállalati blog, főállású vállalati bloggerről nem tudok.

A Goldenblog verseny felhozatala ismeretében nagyon erős a politikai-közéleti- és a gasztroblogok mezőnye. Továbbra is sokan írnak tech és marketing/szocmédia blogot, de ezen a területen inkább a fordítás, ismertetés, összefoglalás a jellemző, kevés az önálló anyag. A kisvállalkozások közül egyre többen érzik fontosnak a blogolást, de kevesen tudnak túllépni a közvetlen “marketingelésen”.

Bár egyesek rendszeresen bedobják, hogy “a blog halott”, nem gondolom, hogy a közösségi hálózatok feleslegessé tennék a blogolást. Aki nem csak kattintásokat, “lájkokat”, hanem valódi, elkötelezett, visszatérő közönséget akar szerezni, annak értékes, vonzó, egyedi tartalmat kell kínálnia. Ódivatú gondolkodás? Lehet, de ha figyeled a trendeket láthatod, hogy releváns tartalom, illetve az azon alapuló “content marketing” egyre inkább felértékelődik. Ha tehát van mondanivalód, ne fogd vissza magad, hanem blogolj!

Egyéb kategória

Végéhez ért a 4iG nagyszabású tranzakciója

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyását követően lezárult az a többlépcsős folyamat, amelynek eredményeként a 4iG Nyrt. közvetett módon 75 százalékos többségi tulajdont szerzett a Hungaro DigiTel (HDT) Kft.-ben, a régió egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatójában – közölte a 4iG kedden az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A közleményben kiemelték, hogy a korábbi bejelentéseknek megfelelően az Antenna Hungária Zrt. tulajdonrésze 25 százalékra csökkent a HDT-ben, az Alpac Capital kezelésébe tartozó Bartolomeu Investments Kft. pedig apportálja portfóliócége, a Portuguese Telecommunication Investments Kft. 100 százalékos üzletrészét a 4iG Nyrt.-be.

Az apport ellenértékét a vállalat zártkörű ázsiós alaptőkeemelés keretében, új részvények kibocsátásával egyenlíti ki.

A közleményben ismertetik, hogy az elmúlt időszakban a HDT többségi tulajdonának megszerzése érdekében átvilágították és értékelték a céget, valamint kidolgozták az Antenna Hungária Zrt. üzletrészét érintő adásvételi, továbbá a 4iG Nyrt., és a nemzetközi hátterű Alpac Capital SA kezelésében működő Bartolomeu Investments Kft. közötti apportszerződést.

A Bartolomeu Invest birtokolja a Hungaro DigiTelben résztulajdonos Portuguese Telecommunication Investments (PTI) Kft.-t, amely társaság apportjával a Bartolomeu Investments a 4iG Nyrt. egyik részvényesévé, míg a 4iG a Hungaro DigiTel Kft. 75 százalékos közvetett tulajdonosává válik.

A PwC Magyarország üzletrész értékelésére vonatkozó szakértői jelentése alapján a PTI Kft. apportértékét a felek 3 milliárd 156 millió 126 forintban határozták meg, amelyet a 4iG Nyrt. zártkörű ázsiós alaptőke emelés keretében 5 207 921 darab, 20 forint név- és 606 forint kibocsátási értékű 4iG részvény forgalomba hozatalával egyenlít ki.

A részvénykibocsátással a Bartolomeu Investments 5,24 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben. A társaság kötelezettséget vállalt arra, hogy az alaptőke-emelés során a tulajdonába kerülő 4iG részvényeket a tőzsdei kereskedési rendszerbe történő bevezetésétől számított 1 évig nem értékesíti.

A Hungaro DigiTel többségi részesedésével és további tervezett akvizíciókkal a 4iG a távközlési iparág egyik meghatározó magyarországi szereplőjévé válhat. A HDT akvizíciója támogatja a vállalat fejlesztéseit és erős alapot nyújthat a régiós terjeszkedéshez.

A 4iG számára az egyik stratégiai növekedési terület a telekommunikáció, illetve a távközlési infrastruktúra, ezeken a területeken jól tervezhető, hosszú távú szerződésekkel növelheti a vállalat folyamatos árbevételeinek arányát – áll a közleményben.

A Hungaro DigiTel Kft. Magyarország vezető, és a térség egyik meghatározó, saját infrastruktúrával (földi műholdas feladóállomással is) rendelkező távközlési szolgáltatója. A cég magas színvonalú telekommunikációs megoldásokat kínál – távközlési hálózatok kiépítését, felügyeletét és üzemeltetését végzi – műholdas technológiákkal. A Magyarországon egyedülálló műholdas kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó társaság 2020. évi árbevétele megközelítette a 4,9 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt. Megrendelői a magánszektor meghatározó társaságai (bankok, olajtársaságok, televíziós társaságok) és állami szervezetek.

A HDT számos nemzetközi szolgáltatótól bérel műholdkapacitásokat, a társaság jelenlegi igényeivel számolva is jelentős hasznosítója lehet az első magyar kereskedelmi műhold projekt, a tervek szerint 2024-től működő CarpathiaSat műholdnak – közölte a 4iG.

Korábbi tájékoztatásuk szerint az idén is jelentős, 20 százalék feletti bevételnövekedésre készül a 4iG Nyrt., míg hosszabb távon 10 százalék körüli bővülést valószínűsítenek. Az informatikai társaság tavalyi 57,3 milliárd forintos árbevétele 39 százalékkal, az 5 milliárd forintos EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye) 24 százalékkal nőtt éves alapon.

Tovább olvasom

Egyéb kategória

Dallal hívják fel a figyelmet a frontvonalban dolgozókra

Dallal hívja fel a figyelmet a frontvonalban dolgozókra a Déryné Társulat, amelynek tagjai a Gondolok rád című alkotással köszönik meg a járványhelyzet enyhítéséért harcolók munkáját.

Közzétéve:

MTI/Hegedűs Róbert

A Déryné Program 2020 tavaszán indult útjára azzal a céllal, hogy eljuttassa a minőségi színházi kultúrát elsősorban a kistelepülésekre – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a program egyik pillére a Déryné Társulat, amelynek tagjai a jelen élethelyzet nehézségeire reflektálva közös dallal köszönik meg a járványhelyzet enyhítéséért harcolók munkáját.

A Gondolok rád című dalt Dánielfy Gergő szerezte, aki a Kaposvári Egyetem színművész hallgatója és a Déryné Társulat tagja.

A debreceni kötődésű alkotó, aki 2018-ban az MTVA A Dal című műsorában az év felfedezettje címet érdemelte ki, Losonczi Kata, Szemerédi Bernadett és Kis Domonkos Márk közreműködésével énekelte fel szerzeményét.

A Gondolok rád videóklipjében fellelhető jelenetek a frontvonalban harcolók napi küzdelmeit mutatják be, a vágóképeket az MTVA archívuma bocsátotta a Déryné Program rendelkezésére – áll a közleményben.

Borítókép: Hegedűs Róbert (Magyar Hírlap) fotóriporter Segítő kéz című felvétele, amely első díjat nyert a hír, esemény kategóriában a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton 2021. április 15-én

Tovább olvasom

Egyéb kategória

Rendezvény és pályázat a magyar dalszövegek népszerűsítésére

Magyar dalszövegeket népszerűsítő rendezvénnyel várják az érdeklődőket május 25-én a fővárosi Muzikumba. A Mai Dal című kezdeményezéshez kapcsolódva dalszövegírói versenyt is hirdetnek.

Közzétéve:

Flickr

A Mai Dal név egy egynapos eseményt és annak felvezető kampányát fedi, amely felhívja a zeneszerető közönség figyelmét a minőségi magyar dalszövegű zenékre. A Muzikumban ismert szövegíró-zenészek kerekasztal-beszélgetés során cserélnek tapasztalatot a szövegek üzenetéről

– közölték a szervezők.

A beszélgetésen részt vesz Bagossy Norbert (Bagossy Brothers Company), Lázár Domokos (Esti Kornél, Lázár Tesók) és Szendrői Csaba (Elefánt), majd Varga Livius (Quimby, A Kutya Vacsorája) tart előadást a dalszerzés történetéről, hátteréről. A résztvevők az est zárásaként interaktív dalszerző játékon vehetnek részt Egri Bálint színész (Azegrivár) vezetésével, aki egyben a kerekasztal moderátora.

Az alkotás iránt érdeklődőknek lehetőségük van a dalszövegeiket nevezni egy versenyen, amelynek szakmai zsűrije a meghívott előadók egy részéből áll össze. A pályázaton három művet díjaz a zsűri, valamint a beküldött dalszövegeket közönségszavazásra is bocsátják.

A díjazottak különböző összetételű ajándékcsomagokat nyerhetnek, a fődíj egy személyes mentoring óra Varga Liviusszal.

Jelentkezni május 15-ig lehet a bit.ly/MaiDalJelentkezes címen (egy ember több művet is nevezhet).

Az esemény programjaival azokhoz szeretnénk szólni, akik érdeklődnek a magyar szövegű zenék iránt és kicsit benéznének a szerzők gondolatai mögé. Célunk megmutatni, hogy az alkotás lehet tudatos tevékenység, amely mind az alkotó, mind a befogadó számára jótékony hatással bírhat. A dalszövegíró pályázat résztvevői a szakmai zsűritől hallottak segítségével tehetik meg következő lépéseiket a még jobb szerzővé válás felé – idézte a közlemény Tóth Áron főszervezőt.

A rendezvényt először streaming formában hirdették meg, de amennyiben a járványügyi intézkedések lehetővé teszik, korlátozott számban élőben is lesz lehetőség meghallgatni az előadókat és részt venni a játékban.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/a.maidal/

Tovább olvasom