Kövess minket!

Egyéb kategória

A blogoszféra állapota

Egyesek ugyan már évek óta temetik, de a ″blogoszféra″ köszöni szépen, jól van. Megjelent a Technorati friss jelenése a blogoszféra állapotáról.

Amikor 2004-ben belekeveredtem a blogolásba (és ezzel együtt a web 2.0-nak nevezett világba), a Technorati volt az egyik bálvány, akit állandóan figyeltünk, akihez fohászkodtunk. A Technorati volt ugyanis a leg(el)ismertebb blogkereső, vagyis a blogokról való tudás legfőbb forrása. (Mellesleg évekig a Technorati toplistája volt a bloggerek egyik állandó vitatémája.)

A Technorati 2004-től kezdve adta ki éves a State of the Blogosphere jelentését. Eleinte afféle blogger-biblia volt ez számunkra, később azonban egyre több szakmai probléma merült fel a jelentéssel kapcsolatban.

Már a blogok túl vannak a “hype” korszakon, blogot írni ma nem számít rendkívüli tevékenységnek. A Technorati sem a web 2.0. sztárja, csak az egyik háttrében dolgozó szolgáltató. Az idei jelentés tudományos alaposságát, üzleti befolyásmentességét nem tudom felmérni, az adatok között viszont érdeklődéssel szemezgetek. (A Technorati adatai ugyan az egész világra kiterjednek, de csak az angol nyelven írt blogokra vonatkoznak.)

Nem (gender): A blogolás továbbra is inkább a férfiak területe. (60:40 arány). Legfeljebb a még mindig túltengő tech blogokkal tudom ezt igazolni, hiszen a nők általában jobbak a kommunikációban.

Életkor: A bloggerek többsége ugyan a 25-44 év közötti sávba esik, de harmaduk idősebb 44 évnél. (A 25 évnél fiatalabbak közül kevesen blogolnak. Számukra talán régimódi ez a kommunikációs forma.) 44 év fölött láthatóan nagyobb a blogoló vállalkozók aránya.

A blogolás célja: Tavaly óta érezhetően csökkent az alkalmazottként, vagy vállalkozóként, teljes munkaidőben blogolók száma. (Egy részük nyilván átigazolt közösségimédia-menedzsernek, szakértőnek).

Blogger tapasztalat: A bloggerek nagyjából 30-35 százaléka 2-4 éve tolja az ipart. A 4-6 éve blogolók aránya csak 20-25 százalék. Úgy látom, hogy aki átvészeli az első évet, az hosszabb időre is megmarad a blogolásnál.

Blogolással töltött idő: A legtöbb blogger heti 1-3 órát tölt blogolással. A 40 órát, vagy annál többet blogolók többsége (25 százalék) ugyan hivatásos (megélhetési) blogger, de akad itt is néhány százaléknyi lelkes amatőr.

Nem is folytatom, akit nem érdekel, az már úgyis unja, akit meg érdekel, az olvassa el a teljes jelentést!

Hasonló hazai vizsgálatról nem tudok, de arra tippelek, hogy nálunk is a 25-35 éves korosztály a legaktívabb, több férfi blogol mint nő, az anyagi ellenszolgáltatás nélkül blogolók vannak a legtöbben. Nálunk továbbra is kevés a vállalati blog, főállású vállalati bloggerről nem tudok.

A Goldenblog verseny felhozatala ismeretében nagyon erős a politikai-közéleti- és a gasztroblogok mezőnye. Továbbra is sokan írnak tech és marketing/szocmédia blogot, de ezen a területen inkább a fordítás, ismertetés, összefoglalás a jellemző, kevés az önálló anyag. A kisvállalkozások közül egyre többen érzik fontosnak a blogolást, de kevesen tudnak túllépni a közvetlen “marketingelésen”.

Bár egyesek rendszeresen bedobják, hogy “a blog halott”, nem gondolom, hogy a közösségi hálózatok feleslegessé tennék a blogolást. Aki nem csak kattintásokat, “lájkokat”, hanem valódi, elkötelezett, visszatérő közönséget akar szerezni, annak értékes, vonzó, egyedi tartalmat kell kínálnia. Ódivatú gondolkodás? Lehet, de ha figyeled a trendeket láthatod, hogy releváns tartalom, illetve az azon alapuló “content marketing” egyre inkább felértékelődik. Ha tehát van mondanivalód, ne fogd vissza magad, hanem blogolj!

Egyéb kategória

Al Pacinóval és John Travoltával forgatnak új thrillert a Kennedy-gyilkosságról

Mellettük Viggo Mortensen, Shia LaBeouf, Rebecca Pidgeon és Courtney Love neve is olvasható David Mamet Assassination című filmje sztárszereposztásában, a forgatás szeptemberben kezdődik Kanadában.

Közzétéve:

John Travolta amerikai színész az Egy este John Travoltával című rendezvényen Sydney-ben 2019. november 6-án, fotó: MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

A tervezett alkotást az Archlight produkciós cég mutatja be a cannes-i nemzetközi filmvásáron adta hírül a Deadline.com nyomán az MTI.

Az Assassination forgatókönyvét a Pulitzer-díjas, Oscar-jelölt David Mamet írta Nicholas Celozzival, és a rendezői székben is Mamet ül majd.

A Kennedy-gyilkosságot Mamet egy maffiafőnök szemszögéből idézi fel. A rendező koncepciója szerint Kennedy meggyilkolását Sam Giancana chicagói maffiafőnök rendelte el, bosszúból, amiért az elnök szembefordult vele megválasztása után, holott a maffia támogatta a megválasztását. Oliver Stone JFK című 1991-es filmjében is fontos szerepet kapott a Kennedy-gyilkosságnak ez a szála.

A társforgatókönyvíró Celozzi az unokaöccse Giancanának. A film operatőre az Oscar-díjas Robert Elswitt, producere pedig Corey Large és Nicholas Celozzi. A produkciót, amelynek forgatása szeptemberben kezdődik Vancouverben, a 308 Enterprises finanszírozza.

Mamet drámaíróként a Glengarry Glen Ross és Speed-the-Plow című darabjaiért kapott Pulitzer-díjat és Tony-jelölést. Az Amikor a farok csóválja és Az ítélet című filmek forgatókönyvéért pedig Oscar-díjra jelölte az amerikai filmakadémia. Legismertebb forgatókönyvírói munkái közé tartozik még A postás mindig kétszer csenget, Az érinthetetlenek, a Hoffa és a Hannibal. Ő írta a Glengarry Glen Ross című film forgatókönyvét is, amelynek főszerepét Pacino játszotta.

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A Veszprém Televízió munkatársáé lett a Szalézi-sajtóösztöndíj

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kedden este átadta az idei Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat, amelyet ebben az évben Ridavics Pál kapott, aki több mint tíz éve dolgozik kommunikációs területen. Ridavics Pálnak a díjat Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke adta át ünnepélyesen a Központi Papnevelő Intézet dísztermében, Budapesten.

Közzétéve:

Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

A díjátadást megelőzően, szentmisén közösen imádkoztak az újságírókért az intézet kápolnájában.

A díjazott laudációjában kifejtették, hogy Ridavics Pál a Veszprém Televízió oszlopos és elismert tagja, de munkája nem korlátozódik a vármegyeszékhelyre, hiszen ő az M1 hírcsatorna Veszprém vármegyei tudósítója, továbbá rendszeresen jelennek meg anyagai a köztelevízió M2, M5 és Duna csatornáin is. A Veszprém Televízióban híradásokat és közéleti magazinműsorokat szerkeszt és vezet, folyamatosan követi Veszprém és térsége, valamint a Veszprémi Főegyházmegye híreit.

A Katolikus Krónika a Veszprém Televízió havonta jelentkező vallási műsora, amely már több mint húsz éve mutatja be az érsekség hitéleti és vallási munkáját. Ridavics Pál ebbe a munkába kapcsolódott be

– emelték ki. Hozzátették: szintén a Veszprém Televízió műsorán szerepel a Keresztkérdés – közéleti kérdések katolikus szemmel című vallási magazin, amelynek a díjazott a szerkesztője és műsorvezetője is. Vendégeivel, akik a Veszprémi Főegyházmegye papjai vagy hitüket megvalló világiak, egy-egy közéleti vagy vallási aktuális kérdést tekintenek át – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Egyéb kategória

Gigantikus takarítást tart az Apple és a Google

Közelít a millióhoz a vállalatok mobilos boltjaiból idén eltüntetett appok száma.

Közzétéve:

Az Apple és a Google nagy egyetértésben megkezdték az elmúlt hónapokban az App Store és a Play Áruház kitakarítását, a fejlesztőik által magukra hagyott és a mobilozók által nem használt szoftverek eltüntetését. A folyamatos tisztogatás fő okai, hogy az érintett appok és játékok hozzájárulnak az aktívan fejlesztett termékek eltemetéséhez a keresési találatokban, továbbá műszakilag és jogilag sem feltétlenül felelnek meg az aktuális adatvédelmi sztenderdeknek.

Pixalate csalásvédelmi cég beszámolója szerint az Apple és a Google nem aprózzák el a régi appok útból való eltakarítását: míg az idei első negyedévben 220 ezer, addig a második negyedévben már 592 ezer magára hagyott terméket tüntettek el az alkalmazásboltjaikból, így az első félévben 812 ezernél járt a szanálás mérleg – tudósított az Origó.

Tovább olvasom